Brood met liefde – de Bakkerswerkplaats

Brood met liefde – de Bakkerswerkplaats

Broden waar ze het ingrediënt ‘liefde’ niet zijn vergeten… die vind je bij de Bakkerswerkplaats in Rotterdam! Wat mij het meest opvalt wanneer ik binnenkom is de gezellige sfeer die er hangt: ik hoor dat er wordt gelachen om de grapjes die worden gemaakt. Het wordt mij al snel duidelijk dat ik hier ben omgeven door mensen die plezier hebben in hun werk.

Wat ik bij binnenkomst nog niet weet, is dat ze hier door middel van het leren van het bakkersambacht, mensen dat plezier in het werken willen geven. Het bakkersambacht leren ze onder andere aan buurtgenoten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar vandaag dus ook aan mij! Zo kom ik hier in gesprek met medewerkers die anders thuis hadden gezeten en hier de kans krijgen om succes te hebben in wat ze leuk vinden.. een werkplaats met passie dus!

 
Na het drinken van een kopje thee met alle medewerkers, ben ik aangestoken door hun enthousiasme en wil ik ook wel eens zien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat: het is tijd om de mouwen op te rollen en het deeg voor de Rozijnen Kaapse Knar klaar te maken! Gelukkig doe ik dit niet alleen, maar krijg ik samen met Mylene uitleg van Arian. Door de kundigheid die van hem afstraalt (25 jaar ervaring in het vak), merk ik al snel dat het zelfs met mijn bakkunsten toch goed moet komen met het brood!
 
 
We beginnen met het afwegen van de ingrediënten. Het valt mij meteen op dat er geen suiker wordt toegevoegd en slechts 1,5% zout. Arian vertelt dat het brood geen toevoegingen bevat die niet nodig zijn. Ook gebruiken ze bij het bakken van de broden lokaal gekweekte desemculturen of biologische gist. Het meel dat ze gebruiken halen ze ook uit de buurt, namelijk bij de Hoeksche Waard in Zeeland. De enige toevoeging die er in de broden zit is tijd en aandacht. Een goed voorbeeld hiervan is het Fitbrood: dit is een brood dat 15 uur moet rijzen, waardoor de koolhydraten worden afgebroken en de gluten grotendeels verwijderd. Als je een glutenintolerantie hebt, kan het dus zijn dat je dit brood wel kunt eten. Het langdurige rijzen zorgt er ook nog eens voor dat alle goede voedingsstoffen vrijkomen. Mooi dat ik nu dus met eigen ogen kan zien wat er allemaal in zo’n brood gaat.
 
 
Nadat we alles hebben afgewogen is het tijd om het in de deegmachine te stoppen. Terwijl we aan het wachten zijn op het deeg van de Kaapse Knar, ben ik wel benieuwd waar zo’n naam vandaan komt. Uit Arians antwoord blijkt dat je hier geen nummertje bent en dat je de vrijheid krijgt om te groeien in het vak. Dat extra ingrediënt ‘liefde’maakt het werken hier ook zo leuk, iets wat Arian bij andere bakkerijen soms miste. Hier kan hij met zijn ervaring experimenteren en zo nieuwe producten ontwikkelen. Hier worden weer vervolgens passende namen bij bedacht in de sfeer van Katendrecht.
 
 
Zodra het deeg klaar is, is het tijd om er bolletjes brood van te maken. Ik moet erg lachen om de broodjes die uit mijn handen komen (lees: die komen niet echt in de buurt van de creaties van de medewerkers zelf). Daarna gaan de broodjes in de oven. Ondertussen mag ik proeven van verschillende broden en de desem smaak bevalt mij erg goed. Wanneer ik de bolussen zie liggen (een typisch broodje uit Zeeland), kan het niet laten om hier ook van te proeven aangezien ik uit Zeeland kom. Ik was dan ook erg benieuwd hoe ze hier zouden smaken… Het is moeilijk om er voor uit te komen, maar deze bolus behoort wel tot de 1 van de lekkerste die ik tot nu toe heb mogen proeven!
 
 
Een leuk detail: terwijl ik bezig ben met het maken en proeven van de broden, zie ik steeds klanten naar binnen komen. Sommige klanten hebben zelfs een abonnement op het brood. Vooraf wordt er door de werkplaats dus gekeken hoeveel er besteld is, zodat er geen verspilling plaatsvindt. Ik kan iedereen aanraden om eens langs te komen of een workshop broodbakken te volgen: na de workshop en het interview ga ik met een grote lach naar huis. Als je op zoek bent naar echt ‘Liefde & Passie’ brood zou ik niet naar de Albert Heijn gaan, maar naar de Bakkerswerkplaats!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

De Centrale: een podium voor ambacht & streekproducten

De Centrale

Honey Highway

Op Hodenpijl
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur

Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot
Streekproducten

Een rondje landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh

Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart

Verrijk je plantenkennis met de Bieslandse Bessenroute

Delftse Hout

De Stadsimkerij. Dichter bij de natuur kun je niet komen.