Brood met een verhaal van Het Blauwe Hek

Brood met een verhaal van Het Blauwe Hek

Bij zorgbakkerij Het Blauwe Hek in Naaldwijk staat niet per definitie het brood voorop: meer nog de mensen. De medewerkers zijn het kloppende hart van de zaak en bij Het Blauwe Hek kunnen ze hun (verstandelijke) beperking omzetten in een kracht. Met een hele pure intentie worden broden gekneed, koekjes in vormpjes geduwd, verpakkingen gevouwen en taarten versierd. En dat, dat proef je!

 
Zorgbegeleiders Marja en Paula staan aan het hoofd van Het Blauwe Hek en begeleiden de cliënten met de dagelijkse werkzaamheden in de bakkerij. De start van de dag gaat gepaard met een gezamenlijk kopje koffie waar iedereen elkaar de oren van het hoofd kletst. Uiteraard weet iedereen dat er ook hard gewerkt moet worden en iedere medewerker vertrekt hierna dan ook naar zijn werkplek om zijn eigen taakje uit te voeren. De geur van vers brood in de oven, warm gebakken appeltaart en knapperige koekjes komt je al snel tegemoet.
 
 
Het Blauwe Hek bestaat sinds 2009 en is opgericht door bakker Jan Bronswijk om mensen met een beperking een nuttige dagbesteding te bieden. Dit deed hij samen met vaste partner Ipse de Bruggen. De meeste medewerkers werken fulltime en zijn ontzettend goed in wat ze doen. Je ziet aan de ijverige gezichten dat ze hart en ziel in dit werk stoppen en meer dan blij zijn met alle mensen die langskomen voor een bestelling of lunch. Deze motivatie is niet alleen bijzonder om te zien, maar voor velen van ons ook iets om een voorbeeld aan te nemen!
 
 
Op locatie spreek ik met Ernst, voorzitter van de Raad van Bestuur, die speciaal naar Naaldwijk is gekomen om met mij te spreken over alle bijzonderheden van Het Blauwe Hek. Wat volgens Ernst van groot belang is, naast de hardwerkende mensen, zijn de 100% biologische producten. Alle ingrediënten die gebruikt worden voor het bakken van de broden hebben een EKO-keurmerk en de bakker weet dus precies waar alles vandaan komt. Daarnaast wordt het brood ambachtelijk gekneed, koekjes met een oude machine gedrukt en gebakjes met de hand versierd. Voor veel bakkerijen is het motto: hoe sneller, hoe beter. Voor de mensen bij Het Blauwe Hek geldt eerder: hoe arbeidsintensiever, hoe beter.
 
 
Ernst vertelt mij dat Het Blauwe Hek niet altijd rooskleurige tijden heeft gekend. De start was goed, maar in 2014 verliet bakker Jos de organisatie en waren er problemen met verbouwingen in de omgeving van het Blauwe Hek. Hierdoor was de zaak niet goed bereikbaar. Als gevolg ging het bergafwaarts met de omzet en het Blauwe Hek dreigde om te vallen. Ernst besloot om een interventie in te lassen met alle crediteuren en het verhaal uit te leggen. Gelukkig waren alle aanwezigen net zo gemotiveerd om het Blauwe Hek staande te houden en hiermee werd het nieuw leven ingeblazen. Dit jaar draaien ze weer groene cijfers en groeit en bloeit de zaak met de dag meer! 
 
 
Nieuwsgierig vraag ik Ernst als laatste waar de naam van het Blauwe Hek vandaan komt. Eigenlijk vrij simpel: in de omgeving ligt een gebied genaamd de Blauwhekken en zo is deze tot stand gekomen. De rest is er eigenlijk later bij gekomen: de blauwe poloshirts, een blauw tuinhek etc.
 
Het Blauwe Hek is van vele markten thuis. Ze bedienen service aan de lokale consument, de wandelaar, de fietser, de schipper, maar ook horeca, winkels en zorginstellingen zijn aan het juiste adres bij het Blauwe Hek. Ben je ook benieuwd naar dit brood met een verhaal? Ga dan langs bij deze prachtige zaak in het Westland. Tip van mij? Neem een appeltaartje mee ;-)

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Streekproducten

Wanneer bio business wordt

Gys

Van bijbaan in de koffie tot eigen Roast Factory

Roast Factory
Boerderij het Lansingerland
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Workshops

Gezonde voeding enkel voor de elite?