Broga, niet alleen voor Bro’s

Broga, niet alleen voor Bro’s

Broga is het 'nieuwe' Yoga fenomeen dat overgewaaid is uit Amerika. De work-out is ontwikkelt door American Football professional Matt Miller en is gericht op het verbeteren van flexibiliteit, opbouw van kracht, uithoudingsvermogen, mobiliteit, het verbeteren van prestaties en het verminderen van blessures. En dat allemaal om mannen op de mat te krijgen!

En dat allemaal om mannen op de mat te krijgen! 

Ook al is deze vorm van yoga gericht op mannen, stoere vrouwen mogen ook gewoon meedoen. Omdat de redactie alleen maar uit stoere vrouwen bestaat, moest deze les onder de loep genomen worden. En voor deze gelegenheid hebben we ook een sportieve man uitgenodigd die geen ervaring heeft met yoga. After all, het is nog steeds Broga ;)

Zo stonden we op een vrijdagmiddag in de gloednieuwe Yogaground Studio. Één van de eerste studio's in de Benelux die Broga op het rooster heeft staan. Een mooie lichte studio; minimalistisch met industriële elementen waar je je gelijk thuis voelt. En waar ons ontwerpers-hart toch wel beetje harder van ging kloppen. Daar spraken we, voordat de les begon, met de oprichter van Yogaground; Ferdinand Berghuijs. Zelf kwam Ferdinand jaren geleden in aanraking met Bikram yoga en hij was eigenlijk direct verslingerd. "Het fysieke aspect ervan is heel fijn, je bent ook echt bezig en naarmate je het vaker doet zie je ook vooruitgang."

Al snel merkte hij op dat er een grote potentiële doelgroep bestaat die niet werd aangesproken.

Maar het brengt je nog veel meer; "ik ervaarde ook meer rust en kreeg er een verbeterde focus van. Ik ben vaker op zoek gegaan naar andere vormen van yoga. Bovendien heb ik workshops gegeven en op een gegeven moment wordt het een onderdeel van je leven." Naast zijn baan als interieurarchitect (verklaard gelijk het mooie interieur!) en zijn werk als docent, bleef Ferdinand yoga beoefenen. Al snel merkte hij op dat er een grote potentiële doelgroep bestaat die niet werd aangesproken. En niet alleen mannen maar ook mensen die zoeken naar een studio met een hoger service-niveau; de extra's zoals een kop koffie of een lekker sapje, zodat je na je les bijvoorbeeld gelijk door kunt naar je werk

Yogaground ligt midden in het centrum waardoor het toegankelijk wordt voor iedereen. "Ik viel voor dit pand door de enorme glazen pui waardoor iedereen gelijk ziet wat er binnen gebeurd en natuurlijk de hoogte van het plafond, waardoor het heel licht en open is." Zo kun je voor, na en zelfs tijdens je werk langs om een dosis energie op te doen. De lessen variëren van 30 tot 90 minuten. Maar net waar je de tijd voor hebt! Broga is een onderdeel van Yogaground. "Dat is wel een onderdeel van mijn visie; dat yoga toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dus ook voor sporters. Ik merkte op dat binnen het huidige yoga aanbod sporters bijna geen tot geen yoga beoefende, terwijl dat echt heel goed is combinatie met verschillende krachtsporten, hardlopen of fietsen. 

Het is tacky, die naam, maar het werkt wel!

Hoe kun je ervoor zorgen dat die man/sporter ook op de mat gaan liggen? En toen ben ik onderzoek gaan doen; in Engeland vond ik Broga. Daar ben ik dan ook de teacher-training gaan volgen, dat was elke dag fulltime Yoga en sport. Toen dacht ik; dit concept kan ik ook in Nederland uitwerken." Om het concept uit te testen organiseerde Ferdinand op verschillende locaties kleine events om Brogalessen te geven en te zien of het aanslaat bij Nederlandse mannen (en natuurlijk ook vrouwen). Zo kon je hem vinden bij de Crossfit of een van zijn eigen Summer events in de stad. "Je merkte op een gegeven moment dat mensen echt voor een Brogales kwamen. Het is tacky, die naam, maar het werkt wel!"

Wij doken na het gesprek de verwarmde ruimte in. De matten waren al netjes voor ons uitgerold. Martijn, onze Brogaleraar van die dag, vertelde dat ze al een tijdje bezig waren met een arm-balans serie. Zes tot acht weken lang wordt er gefocust op 4 houdingen, het lijkt dan ook meer op een workshop. Na een paar lessen zie je mensen vooruit gaan, vertelde Martijn. Genoeg gekletst, tijd voor actie. En met actie, bedoelen we ook echt actie, want nog geen kwartier later stonden de eerste zweetdruppels al op de voorhoofden en een half uur later gutste het uit elke zweet-porie die je maar kan bedenken! Het is een uitdagende maar ook een leuke les waarbij er ook gelachen werd.

Broga heeft ook wel een fun-factor in vergelijking met de traditionelere vormen van yoga zoals Vinyasa Yoga

Broga heeft ook wel een fun-factor in vergelijking met de traditionelere vormen van yoga zoals Vinyasa Yoga. Ook wel geholpen door de muziek op de achtergrond. Wij kwamen voldaan en vol energie de zaal weer uit! De les is uitdagend, zelfs voor iemand die vaker yoga beoefend, maar des te leuker. Zelfs onze onervaren Yoga-man vond het een leuke les, zeker ook door de fysieke uitdaging. Het maakt dus niet uit of je gevorderd of een beginner bent, of je nu lenig als een kat bent of zo stijf als een plank. Alle lessen zijn toegankelijk voor iedereen. Je moet alleen niet bang zijn voor zweet, dat krijg je gratis bij namelijk ;)

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Workshops

Zeilvereniging De Bommeer

Watersportvereniging De Bommeer

De Roofvogelboerderij

Eten & drinken
Familie & kids
Workshops
De Delflandhoeve
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops
Ontspanning

Wijn proeven bij wijnboerderij Vlaardingen

Wijnboerderij Vlaardingen

Ontdekkingsreiziger op Rotterdam-Zuid (en verder)

Zuidelijk Randpark
Aalkeetpolder
Ontspanning
Sport & avontuur

Pluk de herfst en haal hem in huis!

De Wildplukwijzer

Vanuit Zoetermeer het groen in

Fluisteren op de Fluisterboot

Fluisterboot Andante