Boulderen, niet bulderen.

Boulderen, niet bulderen.

"Want bulderen (officieel burlenen) is de lokroep van edelherten in bronstijd.” Dat werd ons verteld door de instructeur toen we hem vroegen of hij ons wegwijs wilde maken in de wereld van boulderen. Na ons surf avontuur (lees die hier), werd het tijd om onszelf weer uit te dagen met een nieuwe challenge uit onze green bucket list. Deze keer gingen we de hoogte in. Erg leuk, vooral als je een beetje bang bent voor hoogtes. 

Wij liepen op een woensdagavond binnen bij Delfts Bleau in Delft-Zuid. Op een steenworp afstand van het station vind je één van de grotere klimhallen in Nederland. Delfts Belau is afgeleid van Fontainebleau, het boulderparadijs van de wereld. Of je nu beginner bent of een top-boulderaar, in Delfts Bleau kun je altijd terecht. Nu horen we je denken, “He, is boulderen dan niet hetzelfde als klimmen?” Nee, maar die fout wordt wel vaker gemaakt dus maak je niet druk!

Want bulderen (officieel burlenen) is de lokroep van edelherten in bronstijd.

Boulder is het Engelse woord voor rotsblok. Boulderen is letterlijk genomen: klimmen op rotsblokken. Aangezien er in Nederland praktisch geen rotsblokken zijn, wordt dit dus vaak op klimwanden gedaan van maximaal 4,5 meter. De wanden zijn bezaaid met verschillende klimroutes (van heel makkelijk tot heel moeilijk), die je op moet lossen als een puzzel. Met een beetje logisch nadenken, kracht en techniek ben je zo boven. Mocht je nu naast een greep grijpen dan er liggen dikke matten van 30 cm. die zorgen dat je een zachte landing maakt. Anders dan bij het klimmen heb je bij boulderen geen touw en klimgordels nodig. Dat maakt het leuk! Geen klimgordel, partner of diploma nodig. Gewoon lekker gaan met die banaan. In je eentje of met vrienden.

Bij binnenkomst zat de sfeer er al goed in. De hal was al gevuld met fanatiekelingen en wij werden door de medewerkers van harte welkom geheten. Kliminstructeur Kenji Tsujimaru stond al klaar om deze drie giechelende dames te begeleiden. Nadat wij ons hadden omgekleed kregen we onze klimschoenen. Bij het klimmen mag je ook sportschoenen aan maar klimschoenen worden toch wel aangeraden. Deze schoenen maken het klimmen een stuk makkelijker, al zitten ze voor geen meter! Maar goed dat is een kleinigheidje. Na een korte uitleg over veiligheid mochten we gaan klimmen. We konden natuurlijk niet wachten om de muren op te klimmen. We begonnen met de makkelijkste route om op te warmen. Al spoedig hadden we door hoe we het snelst de top moesten bereiken, dus gingen we door naar de volgende routes.

Michelle: Als je het boulderen eenmaal doorhebt en als je over de angst voor vallen en de hoogte heen bent, word je vanzelf fanatieker. Dan wil je al snel de moeilijke route

Het boulderen is vrij intensief en vraagt best wel veel kracht. Je klimt vrij snel door de routes, zeker omdat iedereen heel erg behulpzaam is om je naar de top (op 4,5 meter hoogte!) te helpen. Om je daarna heel hard aan te moedigen om er af te springen! Dat is zeker eng, helemaal als je bedenkt dat al die mannen minstens 20 cm langer zijn en jij maar een respectievelijk lengte hebt van 1.60. Dus, zelfs als je in je eentje gaat dan kan je altijd rekenen op de hulp van je mede-boulderaar ;).

Na drie uur ‘in de muur te hebben gezeten’, waren we klaar, maar dit avontuur smaakt zeker naar meer. Of je nu beginner bent of gevorderde, je wordt er al snel fanatiek in en omdat het vrij laagdrempelig is, wil je al snel vaker de muur in. Wij hebben ons uitstekend vermaakt en je zult ons vast nog wel eens zien in de klimhal. Wil je dit zelf ook een keer doen, met een groepje doen of in je eentje. Dat kan! Je hoeft geen ervaring hebben. Er is altijd wel iemand die mee je graag helpt. Een beetje goede conditie is mooi meegenomen.

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Workshops

Zeilvereniging De Bommeer

Watersportvereniging De Bommeer
Wollebrand fun, food & events
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops

Delflandse wijnen slurpen

Wijnboerderij Vlaardingen
Familie & kids

Hardlopen in het wild

De Broekpolder

Breng de winterse geuren mee naar binnen!

Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Sport & avontuur
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Sport & avontuur

Alles in Balanzs ~ een week lang yoga

Balanz~s yoga