Botanische Tuin Delft

Botanische Tuin Delft

Ken je de botanische tuin in Delft? Op een regenachtige maandag heb ik een rondleiding gekregen van Ernst Kamphuis, hoofd tuinman van de Botanische Tuin. Hij vertelde enthousiast over de verschillende planten en bomen die er te vinden zijn.

De botanische tuin bestaat al meer dan 100 jaar en is opgericht voor botanisch onderzoek en onderwijs. Zo vind je er allerlei vezelplanten voor de basis van stoffen, planten die een natuurlijke kleurstof zijn om kleding te verven en medicinale planten. De Delftenaar Pieter van Foreest staat, o.a. met de Zweed Carl Linneaus, aan de basis wat wetenschappelijke studies en gebruik van kruiden en planten voor medicinaal gebruik. Nog steeds wordt er in de tuin onderzoek gedaan.
 
 
In de kassen vind je tropische planten, die o.a. koffie, thee, cola en kaneel leveren. Ik was onder de indruk van een reuze waterlelie met een prachtige roze bloem. 
 
Ook vind je er verschillende uitheemse bomen uit heel de wereld. De fraaie watercipres staat in het midden van de kruidentuin. En er is speciaal uit Australië overgebrachte boom is: de Wollemia nobillis. Deze boom is pas in 1994 ontdekt in Nieuw-Zuid-Wales in een kloof ten noordwesten van Sydney. Na de ontdekking werd hij een poos geheim gehouden zodat er tijd was om takken naar onderzoekers rond de hele wereld te sturen, in een poging om uit te vogelen hoe bijzonder de boom was. Erg bijzonder, was de conclusie: het bleek een compleet nieuwe soort te zijn. In de Botanische Tuin Delft zijn er inmiddels meerdere te bewonderen.
 
 
Als laatste wijst Ernst me nog het zeldzame Prachtschubwortel die prachtig paars bloeit. De plant parasiteert op de wortel van een Wilg, Populier, Hazelaar of Els en komt pas na ruim 5 - 7 jaar echt tot bloei. En dan begint het weer te regenen. Ik ben nog lang niet uitgekeken. De zoete geur van de bloeiende boerenjasmijn komt me tegemoet. Ik kom gauw een keertje terug.
 
 
Nu de tuin weer open is starten ook de evenementen weer: tuinconcerten en workshops voor jong en oud. Kijk vooral op de website of de facebookpagina voor actuele informatie.
 
Volg Marikewandelt ook op Instagram voor nog meer groene tips!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Kunst & cultuur

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust
Bed & Breakfast Hoeve Cornelia
Kunst & cultuur
Workshops

Honey Highway

Op Hodenpijl
Wandelen & fietsen

Herfstige hertjes spotten – het Kralingse bos

Kralingse Bos

Ideale Zondag: De Bergse vallei

Bergse Bos

Woeste wandeling van stad naar strand