Blij in de Balij: 5 x Spelen in kinderbos De Balij

Blij in de Balij: 5 x Spelen in kinderbos De Balij

Iedereen is een buitenmens. Goed bedacht door de gele buitensportwinkel en iets waar ik stiekem ook in geloof. Niks fijners dan de wind door je haren en de zon op je gezicht. Toch? Daarom schrijf ik de komende tijd mee met de bloggers van Hof van Delfland terwijl ik de regio verken.Voor mijn eerste blog bezoek ik kinderbos De Balij. Dit jonge bos tussen Nootdorp en Zoetermeer is een ideale plek voor een Corona-proof uitje met je koters. Ik nam mijn dochter Hasse (5) mee en verzamelde vijf speeltips. 


1. Aai een geitje bij de kinderboerderij 

Direct bij de ingang van speelbos De Balij vind je Stadsboerderij De Balijhoeve. Zachte knuffelkonijnen en flapoor-geiten verdragen geduldig onze aai over hun bol. Ik probeer Hasse te laten zien hoe lief het IJslandse paard is, terwijl ik vurig hoop dat hij mijn vingers er niet afhapt. Vergeefse moeite want Hasse vindt de graafmachine en het klimrek in de speeltuin van de boerderij veel boeiender.
 


2. Train je evenwicht op de loopvlonder

Vanuit de kinderboerderij lopen we het bos in. Het kinderbos is niet te missen. Een grote poort flankeert de ingang, maar wij slaan eerst af richting loopvlonder. Over gladde paaltjes, evenwichtsbomen en stapstenen stampen we lekker in de modder door het bos. Veel te leuk natuurlijk, nog een keer! Aan het eind van de vlonder wacht de pond. Als ik na Hasse op het plateau spring, bedenk ik dat zo’n ding overhelt als je met elkaar aan een kant staat. Duidelijk mijn scoutingdiploma nooit gehaald. Voordat het vlot water maakt, manouvreer ik me naar de andere kant en trekken we ons als twee bonkige zeemannen naar de overkant. Heiho!
 


3. Bouw een hut in het bos

Hou je van hutten bouwen? Dan kun je in De Balij helemaal los. Aan de overkant vinden we een bos met een ruime vooraad stokken en stammen die smeken om een hut te worden. Lui als we zijn, kraken we een bestaande hut en na een klein dutje “voor nep” gaan we op zoek naar de ridders. 


4. Tik ‘m aan in de slotgracht

Ridders? Jazeker. De Balij stamt van het woord “Balije”, een onderafdeling van de Ridders van Sint Jan die hier in de 11e en 12e eeuw leefden. Een mooi thema voor een kinderbos. Zeg je ridders, dan denk je kasteel, maar waar is dat ding? Na wat rondvragen, krijgen we een tip die ons na “rechtdoor en dan rechts” bij het kasteel brengt. Ik zie Hasse een beetje bedenkelijk kijken naar de ronde uitsparing in het bos met een abstracte houten poort en een grasheuvel. Als eenmaal de verbeelding is geactiveerd, rent ze rondjes door de slotgracht en doet een toppoging in de klimpaal. 
 
 

5. Schiet een plaatje van een paddestoel

Met zoveel entertainment vergeten we bijna dat we in een prachtig herfstbos lopen. De paddestoelen zijn echter niet te missen en een dankbaar foto-object. Hasse zet ingespannen een grote zwam op de foto, een blaadje, een takje. Alles is ineens een kunstobject. Heel terecht natuurlijk, maar nadat ze de camera met de lens in het zand deponeert (argh, neee!), beeindig ik de kunstles en zetten we koers naar de uitgang. 
 

De Balij biedt naast het speelbos nog allerlei andere leuke activiteiten voor kinderen van verschillende leeftijden. Loop bijvoorbeeld de laarzenroute, smartphone route (7-10 jaar) of het dierenvriendjespad (4-6 jaar). Op 14 november 2020 kunnen kinderen van 7+ jaar mee met de boswachter en hun hulpboswachterdiploma behalen. 

Bezoek de website van Staatsbosbeheer voor meer informatie.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Familie & kids
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Familie & kids
Sport & avontuur
Streekproducten
De Delflandhoeve
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops
Ontspanning

Broga, niet alleen voor Bro’s

Yogaground
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten

Quad rijden bij Buitenplaats Vlaardingen

Buitenplaats Vlaardingen

Genieten op de Rottemeren

Botenverhuur van Vliet
Sport & avontuur

Genieten op de Rottemeren

Botenverhuur van Vliet

Paardrijden door de duinen en over het strand

Broga, niet alleen voor Bro’s

Yogaground
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur