Biologisch… super logisch. Maar wat is het nou eigenlijk?

Biologisch… super logisch. Maar wat is het nou eigenlijk?

"Biologisch, eigenlijk heel logisch..." Zo begon de slogan in 2002 om mensen bewust te maken van biologisch eten. In die tijd was biologisch nog niet zo logisch, tegenwoordig moet je je als boer bijna verontschuldigen als je niet biologisch bent.

We vinden het heel belangrijk dat onze producten biologisch zijn, maar weten we eigenlijk wel wat biologisch precies is? En is het niet veel logischer om per boerenbedrijf te kijken in plaats van een keurmerk te geloven? Ik ga proberen om het raadsel rondom het toverwoord biologisch te ontmaskeren, en dat doe ik door een boer en een tuinder met elkaar te vergelijken. De een is gangbaar en de andere biologisch-dynamisch. Ik stel jullie voor aan Leo en Linda.

Bij de manier waarop ik teel hebben de groentes een goede smaak en zit er geen rotzooi in voor een vriendelijke prijs

Leo is van het bedrijf Lemuco in Delfgauw en teelt in de kas groentes als paksoi, han choi, komkommer, spinazie, meloenen en verschillende soorten bonen. Dit doet hij op de volle aarde, in de kas waar niet in wordt gestookt. Hij is niet biologisch maar wel duurzaam en ambachtelijk; hij plukt de groentes namelijk handmatig en weet precies wat elke groente nodig heeft om optimaal te groeien. Hij maakt zo veel mogelijk gebruik van natuurlijke vijanden voor de insecten maar heel af en toe moet hij chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Waarom hij dat doet? "De consument is gefocust op een lage prijs. Als ik geen bestrijdingsmiddelen gebruik kan het zo zijn dat een bepaald insect in een keer mijn hele oogst mislukt. Wie gaat er dan voor die oogst betalen? daar draai ik voor op.

Bovendien zijn de wetten in Nederland erg streng, mijn groentes worden gecontroleerd en zijn schoon." Hij vindt het heel belangrijk dat er transparantie is in zijn product en in de prijs daarom wil hij ook onafhankelijk blijven van de supermarkten. "Al mijn handel moet op eerlijke basis zijn. Bij de manier waarop ik teel hebben de groentes een goede smaak en zit er geen rotzooi in voor een vriendelijke prijs. Voor mij is de klant koning." Iedereen is dan ook welkom om langs te komen en een rondleiding te krijgen van Leo! 

Het grootste verschil met niet-biologische producten is voor mij de smaak. Ze komen echt uit de grond en alle mineralen zitten er nog in.

Linda is de groenteboerin van Hoeve Biesland in Delgauw; een melkveehouderij en slagerij. Ze teelt daar 40 verschillende groentes ondermeer prei, sjalot, courgettes, tomaten en boontjes - op de biologisch-dynamische manier. Biologisch dynamisch is eigenlijk de landbouwmethode van vroeger, waarbij je zo veel mogelijk met de natuur leeft, een gesloten kringloop handhaaft en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt. Linda gebruikt helemaal geen bestrijdingsmiddelen. "Het risico daarvan is inderdaad dat als er een ongedierteplaag is, ik een hele oogst niet meer kan verkopen. Mijn groentes zijn dan ook duurder dan normaal. Gelukkig heb ik veel direct contact met mijn klanten waardoor ik deze prijs kan uitleggen. Naast boerin zijn zit dus ook een deel van mijn werk in het vertellen van het verhaal van de boerderij." Het grootste verschil met niet-biologische producten is voor mij de smaak. Ze komen echt uit de grond en alle mineralen zitten er nog in. Vijf jaar geleden werkte ik zelf in de keuken maar de groentes waar ik daar mee werkte hadden zo veel minder smaak dan die bij mijn ouders op het land. Daarom besloot ik het zelf beter te gaan doen."

Buiten de smaak om is biologisch dynamisch goed voor de natuur en voor het dier. Onze koeien hebben hun hoorns nog en we gebruiken nauwelijks antibiotica. Laatst had een van onze koeien een ontsteking aan de uier, dat hebben we met knoflook genezen. We zijn nu aan het bouwen aan een grotere Boederijwinkel op het erf van 200 m2, waar een bakkerij en een slager bij zitten. "Voor mij is biologisch dynamisch telen gewoon heel logisch!" Een biologisch keurmerk is natuurlijk heel algemeen. Volgens mij kan je het beste per teler bekijken hoe hij zijn bedrijf voert en wat je zelf belangrijk vindt. Wil je dat de groentes goedkoop zijn, dat het goed is voor het milieu of dat de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn producten? Als je zo veel mogelijk informatie verzamelt over de producten ontdek je vanzelf of je er achter staat. Klinkt best logisch!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

Lemuco:
Delfstestraatweg 27
Delfgauw

Eten & drinken
Eten & drinken
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Klaar voor de lente met 3 groene sap combinaties

Status: Offline

Streekproducten

Plantbased unicorns bij Happy Earth

Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
Eten & drinken
Streekproducten

Eten bij Bertmans

Bertmans
Winkelen

Real City People in het Wild - deel 1

Hoeve Biesland

Gebakken luchtbox

Fenix Food Factory

Een duurzame kerst: adopteer een kerstboom bij STEK de Stadstuinwinkel

Stek