Bijenkoninginnen en oermenskauwgom

Bijenkoninginnen en oermenskauwgom

Honing is natuurlijk lekker en gezond, maar wat komt er nou eigenlijk allemaal kijken bij het houden van bijen en het verzamelen van honing? Daar wisten wij op de redactie eigenlijk maar weinig van, dus gingen we op visite bij Eveline van Haagse honing en leerden we álles, van de koninklijke opvoeding van bijenkoninginnen tot ‘oermenskauwgom.’

Aan de poort van een mooi groot huis aan de rand van Den Haag werden we luidruchtig begroet door de reusachtige hond Bif. Maar blaffende honden bijten gelukkig niet, dus na hem uitgebreid geaaid te hebben namen we plaats in de prachtige tuin, waar we met Eveline en haar twee zoontjes thee dronken tussen de wilde bloemen en zoemende bijen.

Waar andere mensen er vroeger van droomden om beroemd te worden, had Eveline al van jongs af aan de droom om bijen te houden. Helaas is dat er uit praktische overwegingen nooit van gekomen (bijen hebben veel ruimte nodig) tót ze 6 jaar geleden dit huis tegenkwam. Het was liefde op het gezicht en de tuin biedt meer dan genoeg ruimte voor verschillende bijenvolkeren. Inmiddels staan er verspreid door de tuin 12 verschillende kasten met in totaal ruim een half miljoen bijen. In de tuin wordt zo gevarieerd mogelijk geplant om het hele jaar door bloemen te hebben, alles voor de bijen! Het kost Eveline iedere week ongeveer twee dagen (verspreid over de week) om de bijen te onderhouden. Vanaf het moment dat er stuifmeel is (de eerste krokus) begint de het productieproces van de honing. Vanaf mei kan honing geoogst worden.

Als je de honingraten leeghaalt zijn de bijen op z’n zachtst gezegd ‘Not amused’

Als je de honingraten leeghaalt en weer terugplaatst zijn de bijen op z’n zachtst gezegd ‘Not amused’. Dan gaan ze voor je gezicht hangen en vallen ze aan. Soms steken ze. Maar daar is Eveline niet zo van onder de indruk. Ook hond Bif is inmiddels immuun voor bijensteken. Hij hapt de bijen uit de lucht en wordt ongetwijfeld gestoken. Maar hoewel hij toen hij klein was piepte en huilde bij een bijensteek geeft hij tegenwoordig geen kik meer.

De bijenvolkeren zijn fascinerend, ze hebben een strikte taakverdeling en houden zich aan hun plan. Wij vonden het bijvoorbeeld erg interessant om te ontdekken dat bijenkoninginnen niet zo worden geboren, maar worden gemaakt door de bijen zelf. De eerste drie dagen krijgt elk eitje koninginnegelei te eten. Daarna worden er een paar eitjes uitgekozen. In hun speciale cellen (met dopje) blijven deze bijtjes koninginnegelei krijgen en baden daar ongeveer tien dagen lang in terwijl ze uitgroeien tot echte koninginnen. Zonder koningin is er geen volk, maar er is ook geen plek voor meerdere koninginnen in één kast. Als de kast te vol is gaat de koningin zwermen. Ze laat eitjes achter, waar de achtergebleven bijen een nieuwe koningin van maken. De koningin gaat pas zwermen als de dopjes van de koninginneneitjes gesloten zijn. Dan is de opvolging vastgesteld.

Jonge werksters werken de eerste twee weken van hun leven binnen. In die tijd maken ze hun eigen cel schoon, verzorgen ze jonge (baby)bijen en de koningin en maken honing. Daarna worden ze 'haalbij' en gaan ze op ontdekkingstocht. Bijen zijn keiharde werkers. Ook onder bijen is een burn-out daarom veelvoorkomend. Als de werksters zo hard gewerkt hebben dat ze 'op' zijn, worden ze door een frisse werkster de kas uitgedragen om ergens anders te sterven. Nooit in de kast, die moet natuurlijk wel netjes blijven!

Hoewel koninginnegelei soms ook geoogst wordt voor verwerking in schoonheidsproducten, begint Eveline daar niet aan “Het klinkt mooi, maar het is een sprookje dat ook mensen door koninginnegelei omgetoverd worden tot een heuse koningin.” Toch oogst Eveline niet alleen honing. Propolis (een soort desinfecterende lijm of kit, waar de kamers van gebouwd worden) oogst ze wel. Het heeft een geneeskrachtige werking en wordt daarom veel verwerkt in huidproducten.

“Bijenraat is eigenlijk een soort van oermens-kauwgom”, weet Evelines 6-jarige zoontje Sil te vertellen. Bijen zijn ook zijn lievelingsdieren. En hij heeft gelijk! Door te kauwen op een stukje bijenraat proef je de heerlijk zoete honing. Als de smaak verdwijnt spuug je de was gewoon uit. Vergeet niet om de doos snel dicht te doen als je in de tuin geniet van je ‘oermenskauwgom’, als de bijen de honing ruiken komen ze het  gewoon weer terughalen!

Ben je benieuwd geworden naar Evelines Haagse Honing? Het is te koop bij Simon de Vogel, Betjeman & Barton in Den Haag of op Evelines eigen jaarlijkse Haagse Honing marché. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

Houtrustweg 45
2566HA  Den Haag

 

Telefoon: 0624-119 312

 

Facebook

Kunst & cultuur
Bed & Breakfast Hoeve Cornelia
Kunst & cultuur
Workshops

Melkweg naar de boer

Hoeve Ackerdijk

Top 5 low budget vakantie-uitjes

Streekproducten

Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart
Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Themapark de Westlandse Druif
Kunst & cultuur
Streekproducten

Wanneer bio business wordt

Gys