Beste manier om Midden-Delfland te ontdekken? Op de fiets natuurlijk!

Beste manier om Midden-Delfland te ontdekken? Op de fiets natuurlijk!

Fietsen is vrijheid. De wind door je haren. De geur van het landschap. Gezond bewegen en genieten. Persoonlijk vinden wij dat er geen betere manier is om het prachtige en historische veenweidegebied Midden-Delfland te ontdekken dan met de fiets.

Deze groene ader door de Randstad zorgt voor rust, ruimte en recreatie tussen de hustle and bustle van de grote steden Rotterdam, Delft en Den Haag. Dus pomp je banden op en ga er even lekker tussenuit!  Wij hebben alvast een leuke route voor je uitgestippeld.

De route is ongeveer 40 km lang en crosst dwars door Midden-Delfland. Hierdoor geeft het een mooi inkijkje in de diversiteit van het landschap. Wij hebben geen supersonische fiets, meer super retro, en dan lijkt 40 km wellicht wat veel maar met een beetje goeie benen en een lekker windje mee doe je er maar 2 uur over volgens onze vriend Google Maps. Let wel dit is exclusief de tijd die je doorbrengt bij de stops. Tip: Ga in de maand juli, alle bermen staan dan volop in bloei.

We trappen af bij Vogelkijkplaats Ackerdijkse Plassen. Deze vogelkijkhut is echt een aanrader. In de zomermaanden heb je hier goede kans op putters, grutto’s en blauwborsten. En vogelen is tegenwoordig helemaal hip. Wij waren dan ook niet de enige mensen die met verrekijker en fototoestel naar de horizon zaten te turen.

Het volgende punt op de fietsroute is rustpunt Oude Leede. Dit soort rustpunten liggen verspreid over Nederland en zijn bedoeld als plekjes waar wandelaars en fietsers even kunnen stoppen voor een kopje koffie en wat lekkers. Het is selfservice en je stopt geld in een potje, ideaal. Nog leuker is dat deze plekken zich meestal bevinden bij de boer op het erf.

Na al dat harde fietsen hebben we onszelf dus even getrakteerd op een kopje koffie en een versgebakken plak kokos amandel cake. Genieten. En niet alleen wij genieten ervan maar een koolmees die de cake bewaakte en wat boerenzwaluwen op de uitkijk waren zeker ook aan het genieten.

"Deze markante boomsoort is tevens het symbool van Midden-Delfland

Nu komt het leukste; in de krochten van het internet hebben wij de ‘Bomen fietsroute’ gevonden die in 2015 uit is gegeven door de werkgroep Bomen van de Midden-Delfland vereniging. Een absolute topper! Hier hebben wij dus mooi gebruik van gemaakt. We bezoeken “De Drie Gezusters”. Je raadt het bijna niet maar het zijn drie prijswinnende knotwilgen aan de Abtswoude. Deze markante boomsoort is tevens het symbool van Midden-Delfland.

We vervolgen onze weg naar een andere markante boom, maar niet voordat we de trekschuit hebben genomen over de Vlaardingse vaart. Het leuke van dit gratis pontje is dat je het zelf mag bedienen. Andere voordelen van dit : je krijgt er ongelooflijke spierballen van én je fiets mag gratis mee.

Eenmaal bezweet aangekomen aan de andere kant van de vaart gaan we op zoek naar een ander pareltje uit de bomenfietsroute. We fietsen de prachtige Kwakelweg op, ter hoogte van nummer 13 zien we in de achtertuin van de boer een venijnboom (Taxus baccata) staan.

Het is even zoeken, vandaar dat we hem even aanwijzen op de foto. 

"Het is heel bijzonder dat deze boom hier staat. De boom is namelijk giftig voor dieren en zelden wordt hij aangeplant in een veenweidegebied, ook omdat hij op zand beter groeit. Ooit kwamen bij strenge vorst de schapen vanuit het weiland over het ijs naar het erf, aten van de Taxus en stierven." - Bomenfietsroute pagina 10 

Toch staat deze boom er nog, hij is wel vaak gesnoeid en naar schatting 130 jaar oud, staat er in de Bomenfietsroute. Deze anekdote bewijst maar weer wat een mooi initiatief dit routeboekje is.

Een stukje verder op de Kwakelweg ligt aan je rechterhand het Doelpad. Eerst steek je een hoog bruggetje over met witte leuningen (dit noemt men een kwakel).

Daarna beland je op een smal paadje dwars door de weilanden. Hier ervaar je de polder echt.

Onze laatste stop op de route is eigenlijk een gewone picknicktafel, maar omdat deze tafel zo mooi ligt is het toch het benoemen waard. De tafel ligt aan de Noord-Kethelpolder.

Natuurmonumenten is bezig om verschillende polders her in te richten om weidevogels aan te trekken. Deze landbouwgebieden, waar weidevogels voorop staan, worden weidevogelkerngebieden genoemd.

Noord-Kethel is er hier een van, maar ook de Commandeurspolder (waar het Doelpad doorheen loopt) en het gebied rondom de Schipluidense eendenkooi worden allemaal beheerd op een weidevogel vriendelijke manier. Zo wordt er laat gemaaid om het broedsel niet te storen.

Ook worden de graslanden matig bemest zodat de vegetatie gevarieerd blijft en worden er natuurlijk geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bovendien staat het waterpeil in het broedseizoen hoger dan op het ‘gewone’ boerenland. Hier wordt niet alleen de Grutto blij van maar wij ook!

Natuurlijk eindigen wij onze tour met een lekker koud biertje (dit keer bij restaurant t‘ Schielicht). Daarna fietsen we terug naar de vogelkijkhut waar we begonnen. Hiermee is het rondje compleet.

We zijn voldaan en moe gefietst, maar man, we zijn er in tijden al niet zo lekker tussenuit geweest.

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden