Bergwandelen in de polder

Bergwandelen in de polder

Het is natuurlijk vloeken in de kerk, maar eigenlijk hou ik meer van bergen dan van polders. Ik kan dan ook mijn lol niet op als ik schuilend voor de regen in een winkel het boekje 'De mooiste bergwandelingen van Nederland' tegenkom. Dit boekje beschrijft per provincie een heuze bergwandeling. Vol verwachting blader ik naar Zuid-Holland, nieuwsgierig naar de locatie van de wandeling in mijn eigen provincie: De Vuilnisberg…eh…ok. Ondanks deze weinig romantische naam bewandel ik deze berg in het Buytenpark van Zoetermeer en ben aangenaam verrast.  

Zoetermeerse alpen 

Kijk, een Oostenrijker zal zich begieren, maar voor een kaaskop als ik, is de Vuilnisberg met 17 hoogtemeters toch heus een leuk bergje. Dat vond gemeente Zoetermeer waarschijnlijk ook en ze heeft dan ook alle Alpiene pret uit de kast getrokken: je kan er klimmen, kayakken, skiën, mountainbiken, ja zelfs kaasfonduen. Allemaal hartstikke leuk, maar op een net niet regenachtige donderdagochtend in corona-tijd vind ik een wandeling over de berg spectaculair genoeg, dus trek ik mijn laarzen aan en ga op pad.  
 

Berg en polder 

De bergwandeling (5 km) begint net voorbij de klimmuur en leidt me om een paar sportvelden de Meerdijk op. Vanaf de dijk heb ik zowel een mooi uitzicht op de Vuilnisberg als op de Meerpolder. Deze eivormige polder is al in 1616 drooggelegd en daarmee de eerste grote droogmakerij van Zuid-Holland.
 

Vanaf de dijk loop ik via twee vleermuiskasten het Buytenpark weer in, waar ik al snel de officiële bergwandelroute een beetje kwijtraak. Echt verdwalen kun je echter niet, daar zorgt de enorme skitoren van Snowworld wel voor die dominant in het landschap staat. Nu begint het serieuze stijgen en na 17 hoogtemeters omhoog zwoegen, word ik beloond met een prachtig uitzicht. Omdat het landschap rondom het Buytenpark heel plat - of eigenlijk zelfs hol - is tot -5,5 NAP, heb je een geweldig weids uitzicht met in de verte zicht op Leiden en Den Haag.  
 

Van vuilnisberg tot highland 

Maar waar komen die 17 hoogtemeters eigenlijk vandaan? In de jaren 80 van de vorige eeuw werd hier bouwpuin en glastuinbouwafval gestort uit de omliggende gemeentes. Tien jaar later werden de hopen afgedekt en omgevormd tot een heuvellandschap dat ook wel de Zoetermeerse Highlands wordt genoemd. Denk je ‘highlands’ dan denk je ‘ruige stugge runderen’ en ja hoor; al snel loop ik tegen een groepje Galloway-runderen aan met een paar kalfjes. Ook zijn de Expoor-pony’s van de partij met hun pony-pony die al lange tijd geen borstel heeft gezien.  
 
 
Ondertussen ben ik helemaal van het padje af en loop ik via een mountainbiketrack verschillende heuvels over tot ik net voor de bui losbarst weer bij mijn auto sta, zo blij als een kind met mijn eerste Zuid-Hollandse bergbeklimming in de pocket.  
 

Praktische informatie en kindertips 

Kom je met de fiets of auto, dan kun je gratis parkeren bij Snowworld of bij de ingang van het Buytenpark. Met OV neem je een tram vanaf station Zoetermeer en loop je nog 13 minuten naar de ingang van het park.  
 

In tegenstelling tot mijn vorige wandelblog is dit werkelijk een uitstekende plek om kinderwagen, step, loopfiets en allerhande kindervoertuigen mee te nemen. Neem dan niet de route over de dijk maar ga gewoon direct Buytenpark in links van Snowworld. De verharde paden over de heuvels lenen zich prima voor een goede roetsjpartij. Daarnaast vind je bij Snowworld een superleuke speeltuin die weer opengaat als het terras van restaurant Tiroler Hof open mag bij versoepeling van de coronamaatregelen.  


hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Familie & kids
Familie & kids
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten

Real City People in het Wild - deel 1

Hoeve Biesland
Sport & avontuur

Modder happen bij Outdoor Valley

Outdoor Valley

Dagje actief bij Outdoor Valley

Outdoor Valley

Vleermuizen in de schemering - Staelduinse Bos

Het Staelduinse bos

Ideale Zondag: Trailrunnen met Christel

Wandelen & fietsen

Hardlopen in het wild

De Broekpolder

Keramiek in de polder!

Jachthaven Schipluiden