Bergwandelen in de Bergse Bossen

Bergwandelen in de Bergse Bossen

In een eerder wandelblog heb ik al eens verteld over mijn fascinatie voor bergen. Tot mijn geluk ontdekte ik een polder-bergwandeling in de woeste hooglanden van het Zoetermeerse Buytenpark. Dat smaakte naar meer. In de Bergse Bossen bij Berschenhoek wandel ik daarom op een zonnige zondagmiddag het boswachterspad met de nodige hoogtemeters. 

 
Ik weet niet precies waarom ik de route in tegengestelde richting loop maar ik sla vanaf het startpunt van de route het Lage Bergse bos in, precies tegen de beschrijving in. Over onverharde paadjes en houten bruggetjes wandel ik door een bos op de drempel van de lente. Hoewel dit bos al zo’n vijftig jaar oud is, zie ik er veel jonge aanplant. In de afgelopen jaren heeft de essentakziekte om zich heen gegrepen met kap en nieuwe boompjes tot gevolg. Tussen deze aanplant liggen een aantal bruine Schotse Hooglanders met een coronakapsel lekker te herkauwen. Ik pik een koffietje op bij Lake House Rotterdam en vervolg mijn weg naar het Hoge Bergse bos. 
 
 
Via het Hoekse moerasbosje loop ik naar de uitkijktoren bovenop de eerste heuvel. Na 110 treden sta ik tweeëntwintig meter hoger en wordt beloond met een weids uitzicht over de omgeving. Het Hoge Bergse bos met zijn mountainbikeparcour ligt aan mijn voeten en ik kijk een tijdje hoe MTB-ers zich op de heuvel omhoog zwoegen. 
 
 
Het pad vervolgt zich door natuurgebiedje de Wiebertjes. Dit natuurlijke kunstobject bestaat uit natuur gegoten in ruitvormen met rietkragen waarin fazanten rondscharrelen. Een zandpad slingert zich door het moeras en eindigt aan de voet van de volgende berg. 
 
 
Met mijn opgewarmde kuiten beklim ik het uitzichtpunt Lührs, de hoogste heuvel in het gebied. Het is helder en vanaf de berg zie ik de skyline van Den Haag, Rotterdam en Zevenhuizen. Op de berg leest iemand een boek in het gras terwijl een trailrunner met een rood hoofd voor de derde keer omhoog rent. Ieder zijn ding. 
 
 
Ik daal af en loop naar de Rotte. Hoewel het druk is met bootjes en fietsers liggen eenden lekker te zonnen op de steigers. 
 
 
Vanaf het pad langs het water heb ik een mooi uitzicht op kunstobject De Spoortunnel. De tunnel ligt op zijn rug bovenop een heuvel alsof hij zo uit de hemel is komen vallen. Grappig en wonderlijk. 
 
 
De laatste kilometers via een golfbaan leiden me terug naar het startpunt van deze afwisselende route. 
 
Kunstbrug Hoge Bergse Bos
 
Koolzaad in het Hoge Bergse Bos
 

Praktische informatie en kindertips

  • Ik liep de route op GPS-coördinaten, maar de beschrijving van Staatsbosbeheer is leuk om mee te nemen voor de weetjes onderweg. Deze beschrijving legt ook uit hoe je met OV en auto naar het startpunt komt. 
  • Onderweg zijn koffietjes en snacks op te pikken bij het Skicentrum, Klimcentrum Monte Cervino en Lake House Rotterdam
  • Met 10 km is de route lang voor veel kinderen, maar je kan hem prima inkorten. Heb je kleine kinderen? Dan is het rondje door het Lage Bergse bos (6) leuk met zijn hooglanders, bruggetjes en speeltuin bij Lake Hous Rotterdam. Zijn je kinderen wat ouder? Dan is het leuk om de uitkijktoren (4) naast het klimcentrum te beklimmen of het uitzichtpunt Lührs (2), naast het skicentrum. 

Outdoor Valley

Uitkijktoren 
 
Natuurpad de Wiebertjes
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Sport & avontuur

Genieten op de Rottemeren

Botenverhuur van Vliet

Status: Offline

Pluk de herfst en haal hem in huis!

De Wildplukwijzer

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust
Wandelen & fietsen

Bijzondere tuin Arboretum-Heempark Delft

Arboretum-Heempark Delft

Het bestbewaarde strandgeheim van Zuid-Holland: De Delflandse Duinen

Wandelen door de Japanse tuin van Clingendael