Beleef en bedaar in Wassenaar!

Beleef en bedaar in Wassenaar!

Het nemen van een ultiem ‘zen moment’… Ik sprak er al eerder over in mijn vorige blogs. Hoe kan dit nu beter dan in Aziatische stijl, in een ware Japanse Tuin? Ditmaal liet ik Rotterdam achter me om eens een ander mooi gebied te verkennen… Wassenaar!

Voor sommige mensen staat reizen zelf al gelijk aan stress. Gelukkig is de connectie tussen Rotterdam en de Japanse tuin perfect! We konden zo met de trein van centraal naar station Den Haag Laan van NOI, waar we nog een klein stukje met de bus moesten die stopte voor het ANWB gebouw. Wat er zo bijzonder is aan het ANWB gebouw? Nou, hier kun je bijvoorbeeld terecht voor een kopje koffie of gebruik maken van het toilet (beide ontbreken bij de Japanse tuin) of even een kijkje nemen in het kleine museum, aangezien je toch voorbij komt. 
 
 
Vanaf de bushalte zou het enkel een paar minuten wandelen zijn naar de Japanse tuin zelf, die gelegen is op het landgoed Clingendael. Ik leg de nadruk hier even op zoú, want wij hebben wel een half uur gedwaald over het landgoed, op zoek naar de ingang van de tuin. Een gouden tip bij deze: vertrouw niet op de moderne Google maps, maar volg braaf de bordjes die de richting naar de tuin aangeven. 
 
Van de andere kant biedt het terrein zelf al een prachtige wandelroute: overal zijn wandelaars, sporters en dieren en het is alsof je je in een Alice in Wonderland-achtig sprookjesdoolhof waant wanneer je tussen de hoge heggen en over de schattige bruggetjes over de paden wandelt. Mocht je dus toch verdwalen, focus je dan hier op en vergeet vooral je 'Zen mindset' niet!
 
 
Naast de natuur zie je op dit landgoed een enorm landhuis en van die oude, typerende leuke huisjes waar enkel de speculaas-deurtjes ontbreken om het je aan Hans & Grietje te doen herinneren. Dit brengt me dan op gouden tip nummer 2: Zorg wanneer je naar de tuin gaat niet alleen voor een lege blaas (of eentje die je dus net geleegd hebt bij de ANWB), maar ook voor wat picknickmateriaal. Op het landgoed zelf is namelijk niets te verkrijgen, alhoewel er wel overal bankjes met vuilnisbakken staan… Er is dus genoeg gelegenheid om rustig een pauze te nemen tussen al het groen.

Echter, wanneer je dus in één keer goed loopt, zul je vrijwel direct bij de Japanse Tuin aankomen. Verwacht hier geen jungleformaat van en dan zit je goed… Bamboe, bruggetjes, paddenstoelen, kronkelige bomen waar ik de naam niet van ken en een tempeltje hier en daar maken het een ideale locatie om echt even je 'Aziatische Zen' op te zoeken. Alhoewel de hele omgeving rust ademt, ben je hier echter zeker niet alleen; zelfs op deze woensdagochtend midden oktober was het druk met (kleine) groepen ouderen en stellen met camera’s…
Ik kan het ze niet kwalijk nemen, want het is nu eenmaal een mooi stukje natuur, zeker nu de herfstkleuren langzaamaan tevoorschijn komen. 
 
 

Wil je graag een kijkje nemen in de Japanse tuin? Wegens de kwetsbaarheid van de beplanting is dit pareltje van Clingendael slechts enkele weken per jaar geopend. Check dus vooral even de website voordat je afreist naar Wassenaar. De Japanse tuin mag dan momenteel gesloten zijn, rijksmonument Clingendael heeft verder ook aardig wat te bieden: zo hebben wij rustig een uur vertoefd in de tuin zelf, maar nog veel langer op de rest van het landgoed! 

Is het de reis waard wanneer je speciaal een dagtrip moet plannen naar Wassenaar? Naar mijn mening niet wanneer je geen ware liefhebber of expert bent van een dergelijke beplanting. Mocht je toevallig in de buurt zijn, dan loont het zeker de moeite om een kijkje te nemen! Liever nu al een 'zenmomentje' en in een andere regio? In Rotterdam biedt Shofukan zowel een Japanse binnen- als buitentuin. 

Genoeg kansen dus om te genieten van een prachtige omgeving, lekker uit te waaien en in alle rust groene lucht op te snuiven!

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Ontspanning

De lucht in bij Kompassie Yoga Studio

Kompassie Yoga Studio

Ackerdijkse plassen

Ackerdijkse plassen
Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Wandelen & fietsen

Fietsen in Nationaal Park Hollandse Duinen

Strandtent De Pit

Bosjes vosjes en door duinen struinen bij Ter Heijde

The Coast beach house

Status: Offline