Agendapunt: Ontspanning

Agendapunt: Ontspanning

Heb het lef eens om te zeggen dat je het lekker rustig aan doet wanneer iemand vraagt hoe het met je gaat! Negen van de tien keer zul je op deze vraag dan ook het antwoord "druk, druk, druk" krijgen. En hoe kan het ook anders in de maatschappij dezer dag? Alhoewel iedereen vanuit de basis het belang van rust en ontspanning erkent, gooien we allemaal een hoop druk op de creatie van drukte in ons bestaan.

Natuurlijk kan altijd alles beter, sneller en meer, maar lopen we onszelf dan op een bepaald moment niet voorbij? De cijfers van (jong)volwassenen met een burn-out liegen er niet om: overspanning krijgt langzaamaan de macht over ontspanning. Hoogste tijd om hier eens wat nader bij 'stil' te staan. Het leven bestaat uit balans in alles wat je doet: realistisch gezien is het ook gewoon niet mogelijk om altijd maar gas te blijven geven, zonder ooit op de rem te trappen. Op een bepaald moment is de tank nu eenmaal leeg en moet je de batterij opladen. Doe je dit niet zul je grotere schade creëren en misschien zelfs fiks onderhoud moeten verrichten. Daarbij is het ook nog eens zo dat die eerste kilometers met nieuwe brandstof ook net wat lekkerder rijden toch?

"De cijfers van (jong)volwassenen met een burn-out liegen er niet om: overspanning krijgt langzaamaan de macht over ontspanning.

Nog een extra teken dus dat ontspanning voor herstel zorgt en herstel op zijn beurt voor dat beetje extra energie wat je de kwaliteit van je activiteiten juist weer bevordert. Ontspannen bij ontspanning? Het klinkt wellicht heel logisch, maar hier gaat het vaak genoeg fout. Ik spreek dan ook uit eigen ervaring dat ik bewust bepaalde ontspanningsactiviteiten en momenten in wilde bouwen en vullen, maar dat dit uiteindelijk alles behalve rust gaf. Zo kon ik geforceerd de hond uit gaan laten door de bossen, omdat ik dit had gepland en omdat ik 'moest' ontspannen. Hierdoor legde ik met deze activiteit enkel meer druk op mezelf en mijn overvolle agenda. In plaats van dat ik tot mezelf en tot rust kwam werd het een vermoeiende verplichting, waar ik me nog bijna schuldig bij voelde ook! Wanneer je er bewust bij stilstaat zul je zelf ook makkelijker je grenzen herkennen en merken dat wanneer je er over heen gaat, het veel meer moeite kost om je daarna weer te herpakken.

Alhoewel het misschien een overbodige vraag lijkt, is het niet meer dan wijselijk om te beginnen met na te gaan wat ontspanning precies inhoudt. Zoals in mijn vorige blog beargumenteerd; wat voor de een ontlast kan voor de ander juist een last zijn. Het is dus van groot belang dat je dicht bij jezelf blijft om te ondervinden waar jij persoonlijk je rust en voldoening uit kunt putten. Dit is echter pas stap 1, want los van het feit dat je de vorm van ontspanning moet herkennen, moet je ook je behoefte erkennen en vervolgens ook daadwerkelijk ontspanning kunnen vinden in het ontspannen. Dit keerpunt aanvullen is een kunst en soms moet je helaas diep gaan, maar mogelijke tips om aan je ontspanning te komen (in verschillende gradaties en voor verschillende momenten) zijn er genoeg:

De ultieme vlucht: vliegticket kopen en wegwezen! De zomer verlaat ons langzamerhand, de heerlijke vakanties zijn weer voorbij...Heb je ook alweer het idee dat het een jaar geleden is dat je ertussenuit bent geweest en zit je nu alweer in de sleur? Natuurlijk is er geen betere manier om echt te ontspannen als even uit je werkelijkheid ontsnappen en je naar een andere omgeving te verplaatsen. Het ultieme gevoel van vrijheid en rust creëer je vaak niet in je eigen leefomgeving. Echter, dit is natuurlijk een vrij drastische en sporadische gebeurtenis die je niet zomaar even toepast. Neemt niet weg dat een dergelijke maatregel soms hard nodig kan zijn en het ook als een overwinning kan voelen om wél al die vakantiedagen op te nemen en voor jezelf te kiezen door middel van een deur achter je kont dichttrekken en de tropen opzoeken! 

Sociaal er op uit: wie het klein niet deert! Wanneer je toch niet even je koffer kunt of wilt pakken om er op uit te gaan, zijn er alsnog genoeg kleine dingen die het verschil kunnen maken. Als puntje bij paaltje komt is het uiteindelijk ook het belangrijkste dat je juist op je gemak bent, en je rust kunt vinden in de omgeving waar je woont, zodat je dit met regelmaat kunt ondervinden. Een mens is en blijft een sociaal dier, dus iets als een dagje naar Diergaarde Blijdorp om lekker terug te gaan naar de essentie van het leven en aapjes te kijken kan al heel wat zoden aan de dijk brengen! 

Je eigen Remy vinden: me, myself, and I! Net zo belangrijk als onder de mensen zijn is het rust vinden met jezelf en alleen kunnen zijn. Simpelweg even 'mensenmoe'? Go back to the roots! Het is bewezen dat een groene omgeving mensen rust en kalmte biedt. Of wat dacht je van in je eentje een keer naar de film gaan of bijvoorbeeld in Het park na een wandeling bij Parqiet neerploffen voor een ontbijtje? Wanneer je zelf je beste vriend bent, haal je meer voldoening uit alles wat je doet. 

"Op een bepaald moment is de tank nu eenmaal leeg en moet je de batterij opladen.

Lichamelijke ontspanning: zuiveren en ontlasten! Los van activiteiten werkt stress en drukte uit op je lichaam. Je lijf is nu eenmaal een keten die alles met elkaar verbindt en psychische druk kan zo de gekste impact hebben op verschillende fysieke delen van je lichaam. Af en toe een ontspanning in de vorm van een massage (bijvoorbeeld een relax-massage bij QoQo) kan zo behoorlijke beknellingen of krampen verminderen, met name in nek, schouders en rug. Daarnaast moet het belang van voeding niet onderschat worden! Wie goed doet, goed ontmoet, dus wanneer je doordeweeks wegens weinig tijd ook weinig aandacht besteed aan verantwoorde voeding zul je merken dat je hier sneller uitgeput van raakt. Een flinke vitamineboost (zoals een sapje van Sajoer) kan wonderen verrichten!

Geestelijk ontspannen: inbouwen in je systeem! Zoals ik al licht heb laten doorschemeren, de essentie van ontspanning zit met name in je geest: het herkennen, erkennen en toegeven aan je rust zonder er een verkeerd gevoel bij te krijgen is cruciaal om fatsoenlijk en met een glimlach te kunnen blijven functioneren. Om lichaam en geest te verbinden wordt al snel aan ontspanningstechnieken binnen Yoga gedacht, maar de laatste jaren heeft het concept Mindfulness zich ook ontwikkeld tot een ware hype! De kern achter Mindfulness is gewaarwording en besef van het hier en nu, zowel fysiek als psychisch. Door middel van afspraken of cursussen (op verschillende locaties mogelijk in het gebied van Hof van Delfland) worden er handvaten op verschillende gebieden aangeboden (dit kan variëren van meditatie tot voeding) zodat je minder gaat piekeren over wat je hebt gedaan of allemaal nog moet gaan doen en je dus meer bewust stil kunt staan bij het heden. Een vorm van ontspanning? Jazeker! Alhoewel dit een heel andere gedaante aanneemt dan de vorige voorbeelden, kan dit nog wel voor de meeste rust in je hoofd zorgen! Want hoe lekker is het als je ontspannen bent en kunt genieten van het moment, terwijl je gewoon door je drukke alledaagse leventje raast!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Brouwerij Noordt

Brouwerij Noordt
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur

Agendapunt: Ontspanning

Parqiet

De herfst aan de kust

Par Hasard Scheveningen
Ontspanning
Ontspanning
Wandelen & fietsen
Familie & kids
Ontspanning
Streekproducten

Vanuit Zoetermeer het groen in

Streekproducten

Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot

Verborgen schatten van het Zeeheldenkwartier

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust

Op vakantie bij de buren: B&B Rechthuis van Zouteveen

B&B Rechthuis van Zouteveen
Wandelen & fietsen