Actief blijven in de winter bij De Klimmuur

Actief blijven in de winter bij De Klimmuur

Koud buiten?! Dan gaan we toch gewoon de fun indoors opzoeken! Ik heb wel eens eerder geklommen toen ik nog in Zuid-Frankrijk woonde, maar daar werd ik meer op sleeptouw genomen door vrienden (lees: ik hoefde geen technieken te leren; zij zorgden er altijd voor dat ik veilig kon klimmen.) Termen als zekeren, belayen en knopen klonken mij dan ook niet bekend in de oren, maar de uitzichten waren altijd adembenemend! Hoogste tijd om in Nederland eens een kijkje te nemen bij het echte werk: De Klimmuur!

Die uitzichten buiten zijn natuurlijk geweldig, maar nu in Nederland in het najaar zoek ik toch liever de binnenmuur op. Bij De Klimmuur in Den Haag maak ik een afspraak bij de vestiging van Hollands Spoor. Samen met een klimmaatje  (die echt nog nooit had geklommen, maar wel in is voor nieuwe dingen en avontuur) worden we bij de balie zeer vriendelijk ontvangen. Gelukkig is ons lengteverschil geen probleem, voor het verschil in gewicht krijgen we een extra gewichtzak mee, wat later natuurlijk tot een aantal hilarische grapjes leidde ;)

Tessa, werkzaam bij De Klimmuur, gaat ons de beginselen leren: hoe het harnas aan moet, hoe de touwen bevestigd worden en hoe je elkaar moet controleren zodat je zeker weet dat je vastzit. Dit tafereel begint met een beetje hilariteit met het harnas, waar je instapt en het vervolgens stevig vastmaakt om je middel en bovenbenen. Tessa legt uit dat de banden van het harnas stevig moeten zitten. Mijn leven ligt inmiddels dus in de handen van een luierachtige constructie van banden om er voor te zorgen dat je niet valt wanneer je ondersteboven komt te hangen... Toch even een dubbele check gedaan ;)

Vervolgens krijgen we wat technische, niet onbelangrijke, details over het 'zekeren', hoe je met elkaar moet communiceren (ook wel handig om je klimmaatje te kunnen laten weten wanneer je weer naar beneden wilt) en dan kunnen we van start! Het zekeren, oftewel ‘belaying’ zoals de internationale term dan klinkt, daar ga ik maar niet teveel op in... Het is best visueel en dan zou dit een behoorlijk technisch verhaal worden. Alles is in ieder geval goed uitgelegd, dus mijn vriendin, hing binnen niet al te lange tijd als een aap tegen de wand. We beginnen niet te gemakkelijk: een beetje uitdaging is wel zo leuk! Gelukkig zijn de routes bij binnenklimmen wel makkelijk te herkennen door het volgen van kleuren en staat met cijfercodes de moeilijkheidsgraad aangegeven. Zo kun je dus je eigen route kiezen.
 

De eerste keer klimmen is natuurlijk best veel uitproberen… Toch ging mijn vriendin snel naar boven en had ze bijna alleen de kleurgreepjes van onze route gebruikt. Bij sommige routes is dit best een uitdaging kwamen we daarna achter: volgens onze expertise worden de routes gemaakt voor de 'gemiddelde' lengte van een volwassen persoon, en nu is zij iets korter dan gemiddeld en ik iets langer. Natuurlijk gingen we daarna een beetje met de routes spelen en kwam er een stukje competitie om de hoek kijken. Zo mochten we geen andere kleuren gebruiken als die van de uitgekozen route, en gingen we toch routes proberen die moeilijker waren. Zelf vond ik het het leukst wanneer er een ‘overhang’ in zat, want dan ga je echt de uitdaging met de zwaartekracht aan!!

Al bij al hebben we een ontzettend leuke middag gehad en hadden we ook nog eens het gevoel van een totale work out! Daarnaast is het super om je verjaardag hier te vieren en aangezien het dicht bij het centrum van Den Haag is, loop of fiets je zo naar de vele restaurants in de buurt om na het klimmen gezellig wat te gaan eten.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Sport & avontuur

Ideale Zondag: Triathlon voor iedereen!

De Delflandhoeve
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops

Bosjes vosjes en door duinen struinen bij Ter Heijde

The Coast beach house

Top 5 tips voor de zomervakantie!