Ackerdijkse plassen

Ackerdijkse plassen

Wat had ik graag opgegroeid in een bosrijke of anderszins natuurrijke omgeving! Als kind van Rotterdam Zuid was het meest groene dat ik meekreeg het grote grasveld achter ons huis, waar de kinderen uit de buurt zich verzamelden om tegen een balletje tetrappen.

Genieten van een niet-stedelijke omgeving is dan ook iets dat ik echt heb moeten leren, maar nu ik dan eindelijk aan de rand van Rotterdam woon, is het Midden-Delfland slechts een jog van me vandaan. Hardlopen leerde ik in het centrum van Rotterdam met een rondje Erasmusbrug & Willembrug. Prachtig, om zo de grote gebouwen als een soort bomen aan de horizon te zien staan, maar – en dat zal iedere hardloper beamen – achter een scooter of een file auto’s lopen en uitlaatgassen inademen zorgt er automatisch voor dat je langzamer gaat lopen. Of in ieder geval heel hard moet kuchen. 

Mijn voorkeur gaat er dan ook naar uit om de stad zo snel mogelijk uit te rennen, zó de natuur in.

Lange tijd was de Kralingse Plas favoriet, voor het gevoel van natuurbeleving. En dat terwijl op een steenworpafstand, vlak achter het vliegveld, je zo de weilanden in kunt! Soms hebben stedelingen als ik voor wat betreft de natuur echt oogkleppen op, maar gelukkig heb ik daar nu een nieuwe missie voor: ik verlaat dat overvolle Kralingse Bosen zoek deze lente naar de mooiste plekken om te hardlopen in de natuur.

Wie net als ik liever minder medehardlopers tegen het lijf loopt en ook nog een ooievaarwil spotten, kan bijvoorbeeld een rondje om de Ackerdijkse plassen rennen. Het is een loop van zo’n 7 kilometer (circa 40 minuten), waarin je je geen seconde verveelt. Al is het maar omdat de omgeving zo vogelrijk is en je met wat geluk zelfs een lepelaar kunt spotten! Ben je net als ik een beginneling in het herkennen van vogels? Download dan de gratis app van de Vogelbescherming waarmee je vogels kunt determineren en zo kunt achterhalen welke je al hebt gespot. Het verhaal gaat dat de Ackerdijkse Plassen ook een slaapplek zijn voor de grotezilverreiger. Wie zich in de schemering schuil houdt kan zien hoe de vogels uit alle windrichtingen aan komen vliegen, zich samen verzamelen op de grond bij het water, om daarna, hopsa, met z’n allen in één keer een boom in te vliegen. Met eigen ogen heb ik het nog niet gezien, maar het is zeker de moeite waard om je hardlooprondje zo in te plannen, dat je eindigt bij schemering.

Het mooie aan de Ackerdijkse plassen is dat je als fervente stedeling nooit afscheid hoeft te nemen van onze mooie stad. 

De koeien hangen er heerlijk in de wei met op de achtergrond de contouren van de gebouwen aan de horizon. Voor wie dacht dat het uitzicht op Rotterdam vanaf de Kralingse Plas mooi was: je zou dit eens moeten proberen! Je komt er met de fiets of met de auto, parkeren kan op parkeerplaats de Ackerdijkseweg. Je komt er met de fiets of met de auto, parkeren kan op parkeerplaats de Ackerdijkseweg. Vanaf Rotterdam laat je de snelweg links van je, net voorbij de Burger King. En dan niet na het hardlopen nog even snel een burger halen!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

De Ackerdijkse Plassen is een natuurgebied in de provincie Zuid-Holland op het grondgebied van de gemeente Midden-Delfland. Het gebied dat sinds 2003 door de Vereniging Natuurmonumenten wordt beheerd is een belangrijk vogelgebied in Nederland. De Ackerdijkse Plassen ligt tussen Delft en Rotterdam, de A13 en Berkel en Rodenrijs De Oude Lee is de naam van het riviertje dat het gebied doorkruist. Het is onderdeel van de Ackerdijkse polder die ten noorden grenst aan de Zuidpolder van Delfgauw en ten zuiden aan Polder Schieveen. De waterloop de Berkelsche Zweth vormt de grens aan de zuidzijde.

Sport & avontuur

Survival Bootcamp bij Outdoor Valley.

Outdoor Valley

Boulderen, niet bulderen.

Delfts Bleau
Eten & drinken
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Overtraining: hoe voorkom je het?