5 x Wandelen en fietsen langs de rivieren in en om Rotterdam

5 x Wandelen en fietsen langs de rivieren in en om Rotterdam

Wandelen en fietsen langs de rivieren in en om Rotterdam wordt steeds populairder, blijkt uit de Omnibusenquête 2020. Nu.nl kopte dat bijna de helft van de inwoners wandelt langs de Rotte en een op de drie inwoners  weleens de Nieuwe Maas bezoekt. (nu.nl 2020). Ben je nog niet bekend met deze plekken? Wij zetten de vijf mooiste routes op een rijtje. 

1. Vijfsluizerhaven

In de komende jaren zullen verschillende plekken langs de rivier de Maas worden omgetoverd tot getijdenparken. In tegenstelling tot de harde en hoge oevers die iedereen kent, zullen sommige oevers van de rivier weer worden afgevlakt, zodat het getij weer vrij spel kan hebben. Normaal rijd je er met hoge snelheid doorheen, maar recht op de Beneluxtunnel ligt een waar getijdenpareltje. De Vijfsluizerhaven is in 2015 uitgediept en in verbinding gebracht met de Nieuwe Maas. Het resultaat is een fantastisch deltagebiedje. Het natuurgebied is nog steeds omringd door industrie, maar voelt toch als een plek waar de natuur zijn gang kan gaan.
Staand op de slikken, gebieden die zijn ontstaan onder invloed van het getij, waan je je temidden van Schiedam toch in de natuur. Of zoals het informatiebord zo mooi zegt: ‘Het meest oorspronkelijke stukje natuur’ in Schiedam. Want vroeger, wel zo’n 750 jaar geleden, zag het er overal rondom de Maas zo uit.
 
De gebroeders Groen namen een kijkje en in de weelde aan riet vonden ze Puttertjes, vlogen Glazenmakers en hoorde ze de herkenbare kreten van Kieviten. Verder kleurden de bermen prachtig blauw, geel en wit, van de Cichorei (wilde witlof), het Boerenwormkruid en de Wilde peen ook wel Vogelnestje genoemd. Lees hun blog hier.

2. Eiland van Brienenoord 

Het Eiland van Brienenoord is in de 19e eeuw ontstaan. Toen vormden zich in de Nieuwe Maas enkele slibplaten. Deze platen groeiden aan elkaar vast en raakten begroeid met riet, biezen en griend. Dit hinderde de doorstroming en werd een gedeelte van het buitenste deel van de plaat afgegraven en boven op het binnenste deel gestort. En voilà het Eiland Van Brienenoord was geboren.
Via een schattig bruggetje kom je het eiland op en in een klein uurtje wandel je het eiland rond. Tijdens het ontdekkingsrondje merkten de Gebroeders Groen al gauw dat het kleine eilandje verrassend veel verschillende habitats heeft.

3. Quarantainestrand 

Een quarantainegebied was vroeger verplicht in alle havensteden zodat zieke mensen die aan wal kwamen, direct in quarantaine konden. Het Rotterdamse quarantainegebied ligt naast Heijplaat. In de jaren 70 werden de panden gekraakt door kunstenaars en die wonen er nog steeds. Het quarantainestrand is vrij toegankelijk en perfect voor een mooie wandeling of fietstocht. Helemaal leuk om heen te fietsen en terug vanaf Heijplaat over het water met de waterbus. Pauline deed dat afgelopen zomer; lees haar blog om de route te ontdekken.  

4. Landtong Rozenberg

Ben je in het havengebied? Breng dan ook eens een bezoek aan Landtong Rozenburg. De ntuurlijke getijdenoever, een smal schiereiland met een lengte van zo'n tien kilometer. De Landtong is rijk aan bloemen, insecten, broedvogels en zelfs kuddes Schotse hooglanders. 

5. Rotte

Dit jaar is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte werd gelegd en dat was essentieel voor het ontstaan van Rotterdam. Nog steeds speelt de riviereen hele belangrijke rol in het leven van veel Rotterdammers en wordt graag gebruikt om te fietsen of wandelen. Terecht want de rivier zorgt voor een prachtig uitzicht. Dit jaar zijn er vier kijkers geplaatst; dat zijn rustpunten of ontmoetingsplekken tijdens het fietsen. Je kunt ze gebruiken als picknickplek, maar ook als punt waar iets valt te lezen over het gebied. Ze zijn kunstwerk en uitkijkpunt in één! Alle Rottekijkers zijn speciaal ontworpen voor de plek waar ze staan. Op Ook dit is de Rotte lees je meer over de Rottekijkers. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden