5 x boerderijwinkels in de buurt

5 x boerderijwinkels in de buurt

Maak een ecologische verbinding en koop lokaal; verwen jezelf en jouw omgeving! We weten allemaal dat het gemak van de supermarkt om de hoek erg verleidelijk is maar vaak is het een kleine moeite en een grote luxe om vers en lokaal je inkopen te doen en met deze 5 tips kun je er een mooie fietstocht aan verbinden!

Voor het milieu is het eten van seizoensfruit en seizoensgroente uit je eigen regio trouwens ook het beste. Groente en fruit in een bepaalde tijd van het jaar - dus in de lente, zomer, herfst of winter - geoogst op Nederlandse grond. Milieu Centraal heeft een online Groente- en Fruitkalender opgesteld dus doe alvast wat inspiratie op en bezoek een van deze 5 boerderijwinkels in de buurt!
 
 

1. Kaas en zuivel bij van Winden in Schipluiden

Midden in de drukte van de Randstad is een prachtig stuk natuur te vinden; het Midden-Delfland! Tussen de mooie landerijen bevindt zich de monumentale Boerderij Van Winden Kaas & Zuivel Boerderij.
 
Je kunt er terecht voor ambachtelijke zuivelproducten als boerenkaas, melk, karnemelk, yoghurt, boter en kwark. Daarnaast verkopen ze nog andere heerlijke en eerlijke streekproducten als rundvlees, honing, jam, mosterd en nog veel meer! Bovendien kun je ook een bezoek brengen aan de boerderijwinkel, waar je naast het kopen van een lekker stukje kaas, ook een praatje kunt maken met de boer of boerin en schattige kalfjes kunt aaien.
 
 

2. Zorgboerderij De Buytenhof in Rhoon.

De Buytenhof is een eeuwenoud gemengd boerenbedrijf in het landschapspark Het Buytenland. Al vanaf 1896 bewerkt de familie Van den Hoek het land aan de Rijsdijk.

Een prachtig boerenlandschap

De Buytenhof heeft een afwisselend boerenlandschap met hoog en laagstam fruit en notengaarden, bonte hooilanden, weiden en akkers. In de weiden lopen zomers schapen en zoogkoeien. De varkens van De Buytenhof wroeten in de grond. In de hoogstamboomgaarden staan maar liefst 60 oude fruitrassen. In het veld groeien wilde bloemen en kruiden. Je kan ook een wandeling maken door dit prachtige boerenlandschap.

 
 
Boerderijwinkel
In de sfeervolle oude fruitloods van de Buytenhof vindt u de boerderijwinkel. In deze winkel kunt u de producten van het land kopen, zoals appels, peren, stoofperen, biologische groenten, vlees van eigen vee, maar ook huisgemaakte chutneys, jams, honing en appel- en perensap van eigen fruit. De Buytenhof verkoopt ook streekproducten van andere boerderijen zoals boerenkaas, bakproducten van de Vlaardingse molen en verschillende cranberry producten.
 
Als inspiratie kun je hier lezen over het heerlijke recept 'gevulde-kip-met-een-verrassende-inhoud' wat Yasmine maakte met verse producten uit De Buytenhof!
 
 

3. Op Hodenpijl, bourgondische buitenplaats in Schipluiden met eigen moestuin en bloemenkwekerij. 

Op Hodenpijl is een buitenplaats in Midden-Delfland. In vier gebouwen en twee tuinen komen natuur, cultuur, kunst, gezondheid en welzijn bij elkaar.
 
 
Het biologische restaurant van Op Hodenpijl – de Herdershof - serveert gerechten die gemaakt zijn met de pure smaken van Midden-Delfland en respect voor de natuur. De keuken werkt vooral met biologische, seizoens- en streekproducten. 
Het restaurant biedt plaats aan maximaal 150 gasten en in de zonnige maanden van het jaar is er volop plaats in de ruime achtertuin. 
 
 
Op de Levende Buitenplaats - met de stal, kas en moestuin - kun je bekijken hoe alles wat in het restaurant geseveerd wordt groeit en bloeit. Ouderwets overnachten en genieten van de rust doe je in de herberg. 
In de voormalige kerk kunt u terecht  voor lezingen, exposities, concerten. De kerk biedt ook mogelijkheden voor een burgerlijk huwelijk of uitvaart.  Het voormalige Pastoriegedeelte herbergt praktijken van therapeuten en trainers en biedt ruimte voor vergadering en bijeenkomst. 
 
 

4. Zorgkwekerij Bloei in Pijnacker

Dagbesteding voor mensen met (verstandelijke) beperking en aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. 
 
 
Zorgkwekerij Bloei is gevestigd  in de orchideeënkwekerij NewCo Orchids, aan de rand van het centrum in Pijnacker. De hulpkwekers hebben hun 'eigen stekkie' met daarin 'de Nursery', de leerruimte, de algemene Bloeiruimte. Andere werkplekken van de hulpkwekers zijn de “Bloei Buitentuin” de “Bloei Voortuin” en de Orchideeënkwekerij zelf met daarin de prachtige exclusieve orchidee.
 
Bij Bloei draait het om groei! Niet alleen de bloemen en planten maar ook de hulpkwekers groeien met zorg en persoonlijke aandacht in de kleurrijke zorgkwekerij.
 
 

5. Stadskruidentuin Rotterdamse munt

Kruiden en eetbare bloemen uit de Rotterdamse stadsnatuur. 

Ontdek, pluk en proef de stadstuinen van Rotterdamse Munt. In deze heerlijke oase groeien kruiden en eetbare bloemen uit alle windstreken. Ontdek wat de stadsnatuur je te bieden heeft, volg een inspirerende workshop of geniet van de rust binnen de drukte van de stad met een heerlijk kopje kruidenthee.
 
Samen met stadsgenoten maakt Rotterdamse Munt boeiende bloeiende stadstuinen waar kinderen en jongeren de kracht en magie van planten kunnen ontdekken of waar je als bedrijf een teamdag organiseert. Verwonder je over de stadsnatuur en prikkel al je zintuigen!
 
 

Nog meer weten over lokale boerderijwinkels? Lees hier het interview met Groenteboerin Linda

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden