10 x de groenste plekken van Rotterdam door een expert

10 x de groenste plekken van Rotterdam door een expert

‘De enige reisgids die alle plekken laat zien buiten de Lijnbaan’… Zo omschrijft Guido van Eijck de reisgids ‘500 hidden secrets of Rotterdam’ die hij samen met Saskia Naafs schreef. Het boek bestaat uit 100 themalijstjes met de 5 beste plekken. Tijdens het schrijven van het boek woonde hij nog in Amsterdam, inmiddels in Rotterdam.

Ik ontmoet Guido Op Het Dak -een van de 500 hidden plekken-. Speciaal voor Hof van Delfland deelt hij zijn persoonlijke favoriete top 10 ‘meest duurzame of groene plekken in (en buiten) de stad’.

Er zijn al best veel gidsjes over Rotterdam te vinden: Wat maakt deze speciaal?

Guido: “Ik vond het eigenlijk wel meevallen met het aantal gidsjes in Rotterdam. De Lonely Planet bijvoorbeeld, behandelt alleen het centrum. Wij hebben geprobeerd om zoveel mogelijk plekken te benoemen en ook de obscure dingen mee te nemen. Je kunt natuurlijk niet om de Markthal heen, maar we hebben in de gids een lijstje met ‘5 plekken in de Markthal’ meegenomen. En als je een dagje de natuur in wilt, staan er ook veel tips in, zoals het Zuiderpark bijv. Dus in die zin denk ik dat dit de eerste echt volledige gids is die Rotterdam buiten de Lijnbaan beschrijft, in het Engels."
 

Duidelijk. Hebben jullie alle 500 plekken zelf bezocht?

"Nee, dat is bijna niet te doen. We hadden natuurlijk geen budget om in die paar maanden alle sterrenrestaurants in de stad te bezoeken. We hebben wel veel onderzoek gedaan. Zo hebben we zowel jongeren als ouderen gevraagd naar hun favoriete plek. We schrijven ook niet vanuit de ik-vorm. Je kan het boek zien als een encyclopedie."

Tijdens het schrijven van het boek woonde je in Amsterdam, inmiddels in Rotterdam. Heeft het boek je overgehaald?

"Het idee speelde al langere tijd. Ik ben zelf geboren in Rotterdam, maar heb in Utrecht gestudeerd en heb voor mijn werk drie jaar in Amsterdam gewoond. Door de gids kwam ik natuurlijk veel in Rotterdam en sprak daar veel mensen. Ook kwam ik op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Dat gaf wel het laatste zetje! 
Ik maakte me aanvankelijk zorgen of er wel genoeg natuur is rondom Rotterdam. Maar eigenlijk was ik blij verrast: Bij Delft kan je makkelijk de stad uit, je bent dichtbij de Rotte en er zijn veel parken. Laatst heb ik de metro naar Rhoon gepakt. Hier is het heel mooi en groen. Ik liep langs een wilgenbos waar ze riet oogsten voor wilgenmanden. Het had iets mysterieus om langs die geknotte wilgenbomen te lopen."
 

Plekken buiten de stad, dat klinkt ons als muziek in de oren! Wat is jouw persoonlijke ‘groene’ top tien plekken in Rotterdam?

"Wat ik echt een ontdekking vond was Landgoed de Tempel vlakbij de Schie. Dit landgoed in Overschie is nu antikraak, maar het is van de gemeente dus je mag er gewoon rondlopen. De overwoekerde, Engelse landschapstuin kronkelt alle kanten op. Hierdoor lijkt het alsof je eeuwig kan blijven lopen, maar dat is natuurlijk niet zo. Het is eigenlijk gewoon een park, maar dan heel erg rustig."
 
"Voor de Bever zwerfsport op de Oude Binnenweg staat een standbeeld van een hondje op zijn hurken. Het is een gift geweest van het Rotterdams studentenkorps. In de jaren 90 is er een koperen drol bij gelegd. Dat was een cadeautje van de Roteb (vanwege hun actie Rotterdam Schoon red.). Je kunt dit dus zien als een vorm van duurzaamheid."
 
"Richting Hoek van Holland, in de Maas, ligt Landtong Rozenburg. Dit is een natuurgebied middenin de industrie en aan de Haven. Best bijzonder hoe in een industrieel gebied als Rotterdam toch zo’n natuurgebied kan blijven bestaan. Bovendien trekt het ook bijzondere vogels aan. Je kunt de plek bereiken met een ferry."
 
"Dit brengt me gelijk naar de volgende tip: Maak gebruik van vervoer over water in plaats van  auto’s die dominant aanwezig zijn in de stad (en niet duurzaam). Neem bijvoorbeeld de waterbus naar de Biesbosch of naar de Heijplaat. Als ik mensen de stad wil laten zien, neem ik ze altijd mee met de waterbus. Je kunt daar gewoon inchecken met je OV-chipkaart. We varen dan naar Katendrecht, het Lloydkwartier of de onderzeebootloods."
 
"Deze tuin ligt tegen het Euromastpark aan en is ontworpen in de Engelse landschapsstijl door de bekende landschapsarchitect Zocher. Het park zelf heeft iets klassieks dat je bijna nergens anders ziet."
 
"Ik vond het sowieso wel opvallen dat Rotterdam qua eten vooruitstrevender is dan Amsterdam.
6. Kop-tot-staartfilosofie bij verschillende restaurants 
"Rotterdam is vooruitstrevend bezig met eten. Veel restaurants hangen de ‘van-kop-tot staart’ filosofie aan. Ik eet zelf heel weinig vlees, maar ik vind dat als je vlees eet, je alles van het dier moet gebruiken en niet alleen een biefstukje. Bij verschillende restaurants in Rotterdam vinden ze dit ook en gebruiken ze alle delen van het beest om producten te maken, zoals bloedworst. Voorbeelden van dergelijke plekken zijn restaurant Dertien en Mevrouw Meijer. In onze gids zijn deze ook te vinden onder het lijstje ‘modern cuisine’. 
Ik vond het sowieso wel opvallend dat Rotterdam qua eten vooruitstrevender is dan Amsterdam."
 
"Ik raad iedereen altijd aan naar het Natuurhistorisch museum te gaan. Ik ga sowieso graag naar natuurhistorische musea in verschillende steden, maar het Rotterdamse museum heeft een humor die je niet vaak tegenkomt. Zoals de vitrine waar ‘dode dieren met een verhaal’ in liggen. Het is tragisch, maar ook een beetje komisch. Zo is er bijvoorbeeld een verhaal van een groep vrienden die het een keer per jaar op een zuipen zetten en dan het aquarium leeg drinken. Een visje uit dat aquarium bleek weerhaken te hebben en die zette zich vast in de keel van een van die personen. Het visje is te zien in het museum."
 
"Het Justice van Effencomplex ligt in Spangen, vlakbij Het Kasteel. Ooit was het een oud sociale huurwoningencomplex. In plaats van het te slopen hebben ze het gerestaureerd en heel mooi opgeknapt tot nieuwe woningen. Het lijkt een soort ‘stad in stad’ met een groene binnenplaats, galerieën en fantastische architectuur. Ze hebben daar zelfs een prijs voor gewonnen."
 
"Wat ik een heel erg leuk initiatief vind, is het Dakpark aan de Vierhavenstraat. Er staan bomen, er groeit gras, er stroomt water en er lopen konijnen. Daarnaast onderhouden mensen wat volkstuintjes. Het heeft veel groen voor de afwatering wanneer er flinke buien zijn. Het is echt een verrassend leuk plek, ik loop er geregeld een rondje."
 
"Ik blijf het Tropicana noemen, ook al heet het eigenlijk Blue City. Het is ook zo grappig om daar rond te lopen en de oude glijbanen nog te zien. Ik heb zelf een tijdje zo’n oesterzwammen kweeksetje van Rotterzwam op mijn aanrecht gehad. Je koopt een emmertje met gaten in de zijkant en een zakje met sporen. Dat mix je met een klein beetje koffiedik. Als je er elke dag een beetje koffiedik bij gooit ontstaat er een witte laag. Als de emmer helemaal gevuld is, haal je de stickertjes eraf en groeien de zwammen eruit. Ik heb ze gegeten, ze waren heerlijk!"
 
Benieuwd naar de 500 hidden secrets of Rotterdam? De gids is online te koop en te vinden bij de meeste boekwinkels in Rotterdam.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Streekproducten

De herfst aan de kust

Par Hasard Scheveningen

Firma van Buiten

Firma van Buiten

De ideale zondag: Uitwaaien aan het Zuiderstrand

Zuiderstrand Den Haag

Permacultuur. Hoe groen zijn jouw vingers?

Winkelen

Breng de winterse geuren mee naar binnen!

Gebakken luchtbox

Fenix Food Factory

(H)eerlijk genieten tijdens de feestdagen

Man Met Bril Koffie
Wandelen & fietsen

De Delftse-fietsroute beleven met de OV-fiets

Op Hodenpijl

Recept: Dumplings met zelfgeplukte daslook en boerenkaas uit Nootdorp