Tentoonstelling Westlandse veilingen

Tentoonstelling Westlandse veilingen

Leuk! Van 30 september 2017 tot en met 25 februari 2018 wordt in het Westlands Museum een tentoonstelling georganiseerd over de geschiedenis en de ontwikkeling van de Westlandse veilingen.

De geschiedenis van de Westlandse veilingen

De eerste veiling in Nederland was in Broek op Langedijk op 29 juli 1887. De tuinders brachten hun producten naar een vaste plaats waar de opkopers stonden te wachten. Op genoemde datum was het aanbod groenten zó laag en de vraag zó groot dat men de groenten ging veilen. Dit beviel goed omdat er snel een reële, economische prijs gevormd werd als gevolg van vraag en aanbod. Niet lang na Broek op Langedijk gingen ook Westlandse tuinders veilingen organiseren, veelal in de dorpscafés. De eerste Westlandse veiling was in ’s-Gravenzande, in de Spaansche Vloot. De tuinders voerden hun producten in kleine hoeveelheden aan in het café, waar ze werden uitgestald op de stamtafel of het biljart. Zo ging het ook in de andere plaatsen. Al deze plaatselijke veilingen werkten als afdelingen samen in de Vereniging Westland.

Vanaf 1889 ontstonden er zo in het Westland twaalf groenteveilingen en twee bloemenveilingen. Maar in het laatste decennium van de vorige eeuw verloren de groenteveilingen hun bestaansrecht en verenigden telers zich in telersverenigingen. Ook bij bloemenveiling FloraHolland is de rol van de fysieke klok (bijna) uitgespeeld. Dat betekent dat na 128 jaar het veilen ten einde is gekomen in het Westland.

De tentoonstelling

In de tentoonstelling wordt door middel van historische foto’s een overzicht gegeven van het ontstaan van alle Westlandse veilingen. Verder zijn er allerlei voorwerpen en archiefstukken te zien . Er worden filmbeelden van de veilingen vertoond, die in de vorm van een compilatie te zien zijn op een groot beeldscherm.

De expositie is dagelijks te bezichtigen. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
 • Westlands Museum

  Middel Broekweg 154
  2675 KL Honselersdijk
  Tel: 0174-621084
  info@westlandsmuseum.nl
  www.westlandsmuseum.nl 
  Facebook

  Openingstijden:
  Dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandagen en feestdagen gesloten. In juli en augustus is het museum doordeweeks om 10.00 open.

  Toegangsprijs:
  Kinderen (t/m 17 jaar): gratis
  Museumkaarthouders: gratis
  Volwassenen: €5,-
  65-plussers: €4,-

   

Kunst & cultuur

Bijenkoninginnen en oermenskauwgom

Haagse Honing

Verborgen schatten van het Zeeheldenkwartier

De Stadsimkerij. Dichter bij de natuur kun je niet komen.