Schiedams molenmeel smaakt naar meer!

Schiedams molenmeel smaakt naar meer!

Voor ons maandelijkse familie-uitje voor Hof van Delfland mogen we het meel van de Schiedamse molens gaan uitproberen. Aangezien Robert een veel betere pannenkoekenbakker is dan ik, heb ik hem voor mijn spreekwoordelijke karretje gespannen. Ik ben daarentegen weer veel beter in het opeten van de creaties van mijn natuurtalent…

Op een zaterdagmorgen gaan wij op pad om 1 van de 7(!) molens van Schiedam te bezoeken. In ‘De Walvisch’ is tegenwoordig een heuse molenwinkel gevestigd, met een groot assortiment molenmeel en andere bakproducten. Aangezien de andere molens vandaag helaas gesloten zijn, kunnen we geen kijkje nemen bij het maalproces. Op naar deze winkel dan maar! Na afloop hadden we een mooi pannenkoekenfestijn gepland, maar, zoals het een peuter betaamd, komt er niks van onze planning terecht. Uitgerekend deze dag heeft hij heerlijke koortswangen. Neemt niet weg dat hij, ondanks het niet helpen met bakken, heeft geholpen met het opeten! Hij moet wel heel ziek zijn, willen er geen pannenkoeken meer in gaan…

Tijd voor een klein geschiedenislesje over de molens: De reusachtige Schiedamse mout- en brandermolens zijn gebouwd ten bate van de lokale jeneverindustrie. Eeuwenlang maalden ze exclusief (gerste-)mout, rogge en maïs voor de beroemde Schiedamse jenever. Later gingen ze ook andere producten maken wanneer deze meer opleverden. Zo is er ooit rijst gepeld, veevoer gemalen, hout gezaagd en zelfs steen vergruisd!

In de jaren ’70 van de vorige eeuw begon molen De Vrijheid te malen voor bakkers en particulieren. Dit inspireerde tientallen andere ambachtelijk molenaars en bakkers tot samenwerking als reactie op het toen gangbare fabrieksbrood. Het maalbedrijf is nog steeds gevestigd in molen De Vrijheid, waarvandaan ze steengemalen meelproducten aan bakkers, branderijen, horecaondernemers en retailers leveren.

Tegenwoordig is het een hele uitdaging om te concurreren met de grote meelfabrieken. Daarom richten ze zich volledig op ambacht, kwaliteit en persoonlijke dienstverlening. En dat proef je! Direct met bakken merken we (Robert) al verschil. Normaal mislukt de eerste altijd, (waarschijnlijk stop ik dus altijd na die eerste en roep ik al ‘ik kan het niet’) maar dit keer is de eerste gelijk de beste. Het zijn stuk voor stuk hele mooie pannenkoeken om te zien, alhoewel we daar niet lang van genieten... Dit smaakt naar meer! Qua smaak lijkt het wel of er een klein zoetje is toegevoegd. Je proeft in ieder geval veel verschil met een pak meel uit de supermarkt: Wij zijn fan!

Los van het geweldige product is het altijd fijn om een lokaal bedrijf aan te moedigen. Naast de normale graanproducten, werkt de Schiedamse molen ook met biologische producten. Als je je dan ook nog bedenkt dat dit product lokaal, ambachtelijk en met duurzame windenergie tot stand is gekomen, kun je helemaal met een goed gevoel van je volle buik genieten!

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

website:
http://www.molendewalvisch.nl/

Adres:
Westvest 229
3111 BT Schiedam
T 010 246 95 06

Openingstijden:
woensdag 12.00 – 17.00 uur
donderdag 12.00 – 17.00 uur
vrijdag 10.00 – 17.00 uur
zaterdag 10.00 – 16.00 uur