Gebakken spruitjes met balsamico en yoghurt mosterd dressing

Gebakken spruitjes met balsamico en yoghurt mosterd dressing

Onlangs liep ik op de Rotterdamse Oogstmarkt rond, waar ik een mooie stronk met spruitjes tegenkwam. Deze kon ik natuurlijk niet laten liggen, want spruiten zij bij uitstek echte wintergroenten! Tijd voor een recept dus met deze mooie jongens, die niet alleen super gezond, maar ook nog eens super lekker zijn wanneer je ze goed klaarmaakt.

 
Ik hoor jullie al denken… spruitjes?! Jazeker, ik weet dat veel mensen met weinig plezier terugdenken aan het eten van spruitjes, maar met dit recept hoop ik jullie te kunnen overtuigen van deze niet-zo- gewaardeerde groente. Toen ik nog een klein meisje was (ben nog steeds klein, maar inmiddels noemt men me ‘mevrouw’) vond iedereen bij mij op de basisschool spruitjes maar vies. Ik begreep dit niet, want ik was dol op die dingen en verorberde ze echt in een oogwenk. Mijn moeder kookte ze kort in het water, mikte ze daarna in een hete wok om ze vervolgens nog heel kort te roerbakken met een beetje oestersaus. In een korte tijd stonden ze dan op tafel: lekker knapperig en vol smaak. Jaren later kwam ik er achter dat veel moeders ze dus koken tot een ondefinieerbaar hoopje prut.
 
 
Dit recept is dan ook geïnspireerd op de kookkunsten van mijn moeder. Althans, vooral hoe ze alle groenten zo lekker knapperig wist te houden. Het recept zelf eens maken? Haal dan je spruitjes op de Rotterdamse Oogstmarkt. Deze is elke eerste zaterdag van de maand te vinden op het Noordplein en elke derde zaterdag op het Heemraadsplein.
Enne.. omdat dit hét seizoen voor spruiten is, zijn ze ook nog eens spotgoedkoop.
 
Dressing:
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 theelepels citroensap
  • snufje zout & peper
 
Doe alle ingrediënten in een schaaltje en meng alles goed door elkaar. Zet de dressing even aan de kant totdat je het gerecht gaat opdienen.
 
Andere ingrediënten:
  • 1/2 kilo grote spruitjes
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 grote teen knoflook (fijngehakt)
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels peper
  • 3-4 eetlepels balsamicoazijn

Hoe maak je het?
1. Zet een middelgrote pan met water op het vuur. Ondertussen kun je de spruitjes en de sperziebonen even schoonmaken: snij bij de spruitjes het harde kontje er af (dan vallen de buitenste blaadjes er vanzelf af en snij ze daarna door het midden. Bij de sperziebonen hoef je alleen de uiteinden te verwijderen.
2. Als het water kookt, doe je de spruitjes er als 
eerste in. Kook deze voor ongeveer 5 minuten en dan mogen de sperziebonen erbij.
3. Kook 
het geheel nog voor 5-7 minuten totdat de spruiten beetgaar zijn.
4. Giet ze daarna af en laat 
ze even schrikken met koud water.
5. Verhit nu in een grote koekenpan (of wok) een flinke scheut olijfolie. Zodra deze heet is voeg je de gesneden knoflook en het mosterdzaad toe.
6. Wanneer de knoflook begint te 
geuren, kun je de spruiten, sperziebonen, zout en peper toevoegen. Bak dit samen op een hoog vuur totdat de spruiten een mooi bruin kleurtje krijgen.
7. Draai nu het vuur flink naar 
beneden en voeg de balsamicoazijn toe. Hussel als laatste het geheel nog even goed door.
 
Serveer de spruitjes als een bijgerecht met dressing on the side.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken
Familie & kids
Eten & drinken
Ontspanning

Verrassend Maassluis

De Karperhoeve

Kale yeah

Hoeve Biesland
Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Streekproducten
Streekproducten

Interview RotterZwam

RotterZwam
Familie & kids
Sport & avontuur
Streekproducten

Bijenkoninginnen en oermenskauwgom

Haagse Honing