Boerenkool 'stamppot' met een twist

Boerenkool 'stamppot' met een twist

Het mag dan wel herfst zijn maar voor je het weet is het weer winter. Dan is het weer tijd voor serieuze stampotten met rookworst en de niet te missen jus. En bij stampotten denken we gelijk aan andijvie, spinazie, peentjes maar natuurlijk ook aan boerenkool! Een groentesoort die het prima doet op de Hollandse bodem.  

Vaak worden ze geoogst na de vorst, maar soms heb je geluk en vind je ze op een mooie herfstdag bij ‘Uit je eigen stad’. En niet alleen groene zoals je ziet! Deze mooie kleuren kon ik niet aan me voorbij laten gaan toen ik ze zag liggen. Uiteraard zijn deze mooie jongens tijdends het seizoen ook te verkrijgen bij De Groenteboerin en op de Rotterdamse OogstmarktEr zijn vele varianten voor het eten van de boerenkool, maar iedereen kent de stampot toch het beste. Nu ben ik daar zelf geen fan van dus toverde ik deze zware maaltijd om, in een lekker luchtige avondmaal waarbij je daarna zelfs nog een toetje kan eten ;). 

Boerenkool salade

  • 1/2 kilo boerenkool (gesneden)
  • 1 appel (grof geraspt)
  • 1 eetlepel yoghurt
  • sap van 1/4 citroen 
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook (heel fijn gesneden)
  • snufje Zout
  • handje dille (fijn gesneden)

 

Meng in een klein bakje de yoghurt, citroensap, olijfolie, knoflook en zout. Je mag naar eigen smaak spelen met de ingredienten. Zet het bakje even opzij tot je het weer nodig hebt. 

Als je boerenkool heb gehaald van de markt, snij dan langs de stelen alle bladeren af. Als ze heel groot zijn, snij ze dan even fijn voordat je ze gaat wassen. Was de boerenkool, laat even drogen en leg het in een grote schaal. Schenk de dressing er over heen en masseer de dressing er goed in. Mag lekker met de handjes! Zorg dat alle bladeren bedekt zijn en laat het 15-20 min staan. Door het zuur in de dressing worden de bladeren zachter.

Vlak voordat je de salade serveert, rasp je de appel door de grove rasp en hussel je die er doorheen. Zorg dat het goed is verdeelt. Garneer het daarna af met de fijngesneden dille.

Voor 10 Aardappelburgers

  • 1 kilo aardappeltjes (ongeschild, grove stukken)
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook (fijn gesnipperd)
  • 1 kleine rode ui (heel fijn gesnipperd)
  • 1/2 eetlepel zout
  • 1 eetlepel grove zwarte peper
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels dille (fijn gehakt)

 

Begin met de aardappels goed schoon te schrobben tot dat alle aarde er af is want de schil mag er gewoon op blijven. Snij ze in grove stukken. Kook de aardappels tot ze gaar zijn en je er makkelijk met een vork er in kan prikken. Giet ze dan af. Laat ze heel even afkoelen. 

Je kan voor het volgende de stamper of je handen gebruiken. Maak de aardappels iets fijner en voeg dan knoflook, ui, mosterd, zout, peper, dille en ei toe. Stamp of kneed dit tot de ingrediënten goed verdeelt zijn en het de grove structuur heeft van stamppot. Het is niet erg als er nog grotere stukken aardappel in zitten.

Bestrooi een plaat, bord of snijplank met wat bloem. Maak burgertjes van het mengel. Je kunt er ongeveer 10 medium sized burgers uit halen. Je kunt ze ook kleiner maken, dan kan zou je 20 mini burgers kunnen maken. Leg ze op het bebloemde oppervlak en bestuif de bovenkant ook met beetje bloem.

Verhit een laagje olie in de koekenpan op medium vuur. Als de olie goed heet is, leg je de burgers er in. Als ze mooi bruin zijn en een krokant laagje hebben, dan draai je ze om. Als ze aan beide kanten goudbruin zijn, haal ze er dan uit en leg ze op keukenpapier om eventueel te veel aan olie te laten opnemen.

Als de burgers klaar zijn, leg ze dan mooi neer in een grote schaal samen met de salade. Et voila! Boerenkool stampot, maar dan met een twist ;)

Eet smakelijk!


PS: Laat je het ons weten als je dit gerecht heb gemaakt? Gebruik de hashtag #hofvandelflandrecepten of tag ons @hofvandelfland!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Ideale Zondag: De Bergse vallei

Bergse Bos

Eens langs Bij ons in Delft

Bij ons in Delft

(H)eerlijk genieten tijdens de feestdagen

Man Met Bril Koffie

Wandelen en ontspannen bij Kasserie OCK

Kasserie Ock
Streekproducten

Melkweg naar de boer

Hoeve Ackerdijk
Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Streekproducten

Runderstoof met een frisse twist!

De Groene Weg

Je kan ‘t dak op!

‘Op het dak’