Bijvoet - een veelzijdige plant

Bijvoet - een veelzijdige plant

De bijvoet, artemisia vulgaris is weer zo'n alledaagse veelvoorkomende plant met ongelofelijk veel toepassingen. Je kunt haar gebruiken als wierook, verwerken in eten, drinken en in je schoenen.

In je schoenen? JA! Waarom denk je dat het BIJ-VOET heet? Al lang geleden ontdekte de Romeinse soldaten dat als ze de bladeren in hun sandalen legden, ze minder vermoeide voeten kregen tijdens hun lange veldtochten. De bladeren zorgen er o.a. voor dat je voeten minder snel zweten en langer kan doorstappen!

 Je hebt dan heerlijk geurige wierook, vergelijkbaar met de geur van witte salie.

Het blad en de bloemen werden ook gebruikt om bier- en wijn mee op smaak te brengen. Nog steeds wordt het verwerkt in allerlei kruidenbitters. De sterk smakende blaadjes voeg je toe aan gebakken aardappelen en hartige soepen. Duitsers verwerken ze vooral bij vette vleesgerechten zoals varken en gans. Een klein handje versnipperd blad door een salade met sla en sinaasappel smaakt heerlijk. Wegens het hoge gehalte aan thujon mag je het niet te lang en teveel achter elkaar gebruiken. En zwangere en zogende vrouwen moeten er vanaf blijven.

Door de sterke smaak zal je er ook niet snel te veel van eten. De blaadjes pluk je vóór de bloei. En de meeste bijvoet bloeit nu in juli. Sommige planten pas in september. Te laat om de blaadjes te plukken? Ga dan voor de bloemknoppen die net open gaan of net open zijn! Na een dag of 10 drogen, kun je ze tussen je handen rollen tot een compact sliertje en dan aansteken. Je hebt dan heerlijk geurige wierook, vergelijkbaar met de geur van witte salie. Volgens sommigen reinigt het de ruimte waarin je het verbrandt en zou je er lekker bij slapen, met levendige dromen. In de klassieke acupunctuur worden de bloemen verwerkt tot 'moxa-staafjes', die ook verbrand worden vlakbij de drukpunten.

En..heb je last van muggen en vliegen? De fik er in! 

En..heb je last van muggen en vliegen? De fik er in! Ze houden niet van deze geurige rook. De steppe-mongolen doen het ook. Over het algemeen nemen mensen geen voorbeeld aan mongolen, maar mongolen met steppen weten wat ze doen.

De Engelsen kennen het ook als 'sailorstobacco', blad en bloem werd gerookt als tabak. Deze veelzijdige plant houdt zich op in ruige wegbermen, braakliggend terrein en andere open plekken. Ze wordt 50-150 cm hoog, heeft diep ingesneden donkergroene bladeren, met viltig zilvergrijs blad van onderen. De stengel is heel stevig en loopt bij ouder worden rood/paars aan.Het blad geurt kruidig, een beetje vergelijkbaar met naaste familie zoals absint-alsem en boerenwormkruid. De bloemknoppen zijn kleine grijs/groene balletjes die aan het uiteinde groeien. En als je er over wrijft, komt er een heerlijk aroma vrij! Er valt nog veel meer te vertellen over de medicinale en huis-tuin-en keukentoepassingen. Wil je de plant ook wel eens in het echt zien en proeven? Kom een keer mee op avontuur met Bosbaas!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

De herfst aan de kust

Par Hasard Scheveningen
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
The Coast beach house
Eten & drinken

Kale yeah

Hoeve Biesland
Ontspanning
Familie & kids
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur
De Delflandhoeve
Ontspanning
Workshops

Een zomerdag lang de Rotte ontdekken

Kunstproject Stille Wateren
Streekproducten

Melkweg naar de boer

Hoeve Ackerdijk

Pannenkoekenfestijn bij Sajoer

Sajoer
Jenevermuseum Schiedam
Streekproducten
Workshops
Wandelen & fietsen

Een rondje landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh

Bosjes vosjes en door duinen struinen bij Ter Heijde

The Coast beach house

Ideale zondag: De Pluktuin van Uit je eigen stad!

De Pluktuin

Woeste wandeling van stad naar strand